REKLAM

Yüksek Yargı Kurulu, Başsavcı Geşev'in görevden alınmasını oy çokluğuyla onayladı



Bulgaristan'da yargı yönetiminin üst organı olan Yüksek Yargı Kurulu’ndan 4 üyenin isteğiyle Cumhuriyet Başsavcı İvan Geşev’in görev süresi dolmadan önce görevine son verilmesini ilişkin yapılan bugünkü oylamada, 20 üyeden 16'sı görevden alınmasına ''Evet'' derken, sadece 4 üye ''Hayır'' dedi.


Yüksek Yargı Kurulu'nun, Geşev'in Bulgaristan Cumhuriyeti Anayasa'nın 129 maddesi 3. fıkrasına dayanarak, ''kamu görevini ciddi şekilde ihlal'' ettiği gerekçesiyle görevden alınmasını talep etmişti. Kurulun almış olduğu kararı Cumhurbaşkanı Rumen Radev'e Başsavcının görevden alınmasını teklifi iletilecek ve Radev'in  kararnameye imza atması durumunda, İvan Geşev görevden alınacak.


Cumhuriyet Başsavcısı İvan Geşev bugünkü kurul toplantısında avukatıyla birlikte katılarak savunmasını yaptı. Ancak oylamaya katılmayıp Strazburg'a hareket etti.


'' Politikacıların karıştığı yolsuzluklar ile ilgili bilgi vereceğim''


Geşev’in görevine son verilmesine gerekçe olarak adalet organlarının itibarına zarar veren açıklamaları gösterildi. Geşev, 15 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında istifa dilekçesini yırtıp yere attıktan sonra, “Parlamentodaki siyasi çöplüklerin kimler olduğu besbelli ve bu çöplükler süpürülmelidir” demişti. Geşev, oylama öncesinde yaptığı açıklamada, Strazburg’da yarın yapılacak toplantıda eski başbakanlardan Boyko Borisov başta olmak üzere ülkedeki üst düzey bazı politikacıların karıştığı yolsuzluklar ile ilgili bilgi vereceğini söyledi.


GEŞEV'İN BOYKO BORİSOV İLE ARASO BOZULDU

Basınında derin devletin en güçlü temsilcilerinden biri olarak gösterilen Geşev, 6 Haziran’da güvenoyu alan yeni koalisyon hükümetinin çalışmalarını zorlaştıracak girişimlerde bulunuyor. Geşev, son günlerde aralarında eski başbakanlardan Borisov’un da bulunduğu toplam 9 milletvekilinin soruşturulmak üzere dokunulmazlıklarını kaldırılma talebinde bulunmuştu. Geşev, bugün Strazburg'a hareketinden önce son olarak eski başbakanlardan ve koalisyon ortağı olan Değişime Devam (PP) partisinin Eş Başkanı Kiril Petkov’un da dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.


2020'de 7 yıllık bir dönem için seçilen Geşev’in görevine son verilmesi girişiminin neticelenebilmesi için Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in de kararname imzalaması gerekiyor. Göreve yeni başlayan Başbakan Nikolay Denkov’un, koalisyon hükümetine karşı kampanya sürdüren Radev’in söz konusu kararnameyi bekletebileceği belirtiliyor.


Kaynak: haberbg.net, AA

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓