REKLAM

Bakan Gabriel, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la telefon görüşmesi gerçekleştirdi


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 


Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, 

Dışişleri Bakanı Blinken, Bulgaristan Cumhuriyeti'nin yeni hükümetine desteğini ifade etti ve onun açık Avrupa-Atlantik yönelimini tebrik etti. Maria Gabriel, Bulgaristan ile ABD arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 120. yıldönümünün önemini vurguladı. Başbakan Yardımcısı ayrıca, Bulgaristan'ın AB ve NATO'daki aktif rolünü vurgulayarak, hükümetin ana öncelikleri arasında yer aldığını da paylaştı ifadelerine yer verildi.


İkili bakanın görüşmesinde, kararlaştırılan taahhütlere uyulmasına bağlı olarak Batı Balkanlar için Avrupa perspektifi de ele alındı. ABD ile stratejik ortaklığın, farklı alanlarında, karşılıklı çıkara dayalı iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmek için bir fırsat olarak görüldüğü görüşmede, ana konusu bu olduğu açıklandı.


Bulgaristan'ın ABD Vize Muafiyet Programına katılımı önemli bir öncelik olmaya devam ettiği belirtildi. 

''Maria Gabriel ve Antony Blinken, Ukrayna'ya desteğin önemi konusunda hemfikirdiler ve bu bağlamda Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelensky'nin Bulgaristan ziyaretinin önemi her ikisi tarafından da değerlendirildi'' denildi.


Washington ile hem ikili düzeyde hem de NATO içerisinde işbirliğinin derinleştirilmesi Bulgaristan'ın dış politikasında bir öncelik olduğu vurgulanırken, Bulgaristan-ABD Stratejik Diyaloğu’nun ikinci oturumu 25 Eylül'de Washington'da gerçekleşeceği ve görüşmede Bulgar heyetini Mariya Gabriel başkanlık edeceği duyuruldu.  


Başbakan Yardımcısı Mariya Gabriel, gerçekleşecek bu toplantıda güvenlik ve savunma, enerjinin çeşitlendirilmesi, yenilikçilik ve dezenformasyonla mücadele dahil olmak üzere ortak ilgi alanlarındaki işbirliğini derinleştirmeye yönelik belirli adımların atılmasını bekliyor.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓