REKLAM

GERB Sofya'yı kaybetti , büyük şehirler ikinci tura kaldı



Kayıtlı seçmen sayısının 6 milyon 48 bin 81 olduğu ülkede, 67 siyasi parti ve koalisyon, köy muhtarı, belediye meclis üyesi ve belediye başkanı için aday gösterdi.


Merkez Seçim Komisyonu,  ülke genelinde 11 bin 862 sandık kurdu. Parti ve koalisyonlar, 265 belediyeler için toplam bin 353 adayla yarışa girdi.


 Başkent Sofya'da 22, ikinci büyük kent olan Filibe’de (Plovdiv) 18 aday belediye başkanlığı birinci tur için yarıştı. 


SOFYA 


 Değişime Devam (PP) - Demokratik Bulgaristan'ın ve Spasi Sofya İttifakının (DB) Sofya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Vasil Terziev ile BSP partisinin adayı Vany Grigorova ikinci tura kaldı. Vasil Terziev oyların yüzde 38, 8 alırken, Vanya Grigorova yüzde 19, 1 oranında oy aldı. Bulgar Sosyalist Partisi'nin adayı Vanya Grigorova sürpriz şekilde beklenenden fazla oy almayı başardı. 


PP-DB koalisyonu, Sofya Büyükşehir Belediye Meclisinde yüzde 40 dolayında çoğunluğunu kazandı 



PLOVDİV

 

 GERB partisinin Belediye Başkanı adayı Kostadin Dimitrov oyların yüzde 32'sini alırken, ana rakibi PP-DB'nin adayı İvaylo Staribratov yüzde 22 oy aldı. Dimitrov ve Staribratov 5 Kasım ikinci turda yarışacak. 


Yerel seçimlerin ilk turunda köy muhtarı ve belediye başkanı adayların hiçbirinin oyların yüzde 51'ini alamaması durumunda en çok oy alan ilk iki aday, 5 Kasım'da ikinci turda yarışacak. ​​​​​​


VARNA


GERB'in mevcut Belediye Başkanı İvan Portnih  son iki yerel seçimlerde üst üste en yüksek oy oranını alırken, bugünkü seçimlerde ancak yüzde 26,9 oy oranıyla ikinci tura kaldı. 


  • İvan Portnih (GERB ) - 26.9%
  • Blagomir Kotsev  (PP-DB) - 26.9%
  •  Kosta Stoyanov  (Vızrajdane - Yeniden Doğuş) - 18.5%

STARA ZAGORA :


GERB'in iki dönem boyunca başkanlık koltuğunda oturan Jivko Todorov bu kez seçimi kıl payı kazanmış oldu. 


  • Jivko Todor ( GERB) - 51.2%
  • İskra Mihaylova (Vızrajdane) - 12.6%

RUSE

Rusçuk'ta mevcut Sosyalist partinin Belediye Başkanı Penço İlkov son zamanlarda başı şehirdeki hava kirliliği yüzünden sıkça eleştirilerin odağında oldu. Koktugunu kaybetme noktasına geldi. BSP ve GERB ikinci turda kozlarını paylaşacak. 

  • Penço Milkov (BSP ) - 35.0%
  • İvan İvanov (GERB ) 17.5%
  • Renan Stefanova (PP-DB) 11.7%


BURGAZ

GERB partisinin yıllardır en çok oy alan Belediye Başkanı Dimitır Nikolov bu seçimde de zaferle çıktı.  Ancak bu kez buraz daha düşük yüzde 60 oy oranıyla seçimin galibi oldu. 


BLAGOEVGRAD :  

Mevcut Belediye Başkanı İlko Stoyanov tekrar bağımsız aday olarak seçim yarısına girse de ilk turda oyların yüzde 27,1'ni alırken, ana rakibi PP - DB'nin göstermiş olduğu Belediye Başkan adayı Metodi Baykuşev yüzde 24,6 oranında oy aldı. 5 Kasım’da iki aday tekrar yarışacak. 


HASKOVO :


GERB partisinin ikinci dönem için tekrar aday gösterilen Stanislav Deçev, bağımsız aday Nikolay Stavrev karşısında yüzde 42 oy oranıyla ikinci turda yarışacak. Bağımsız aday Stavrev yüzde 20 oy oranıyla uzun dönem başkanlık yapan Georgi İvanov'ı bile solladı. 5 aday arasında oldukça çekişmeli geçen seçim arasında milletvekili de yarışa girdi. 


İLK TURDA SEÇİMİ TAMAMLAYAN İLLER :


Vratsa : GERB'in Belediye Başkan adayı Kalin Kamenov yüzde 68, 8 ile ilk turda başkanlık yarışını kazandı. 

Saat 22.00 itibariyle Vratsa, Kırcaali, Pernik, Stara Zagora ve Burgas'ta ilk turda seçimler tamamlandı. 

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓