REKLAM

Kozloduy Atom Elektrik Santrali'nin 7. reaktörünün inşasına karar verildi



Başbakan Nikolay Denkov, hükümetin, Tuna Nehri kıyısındaki Kozloduy Atom Elektrik Santrali'nin (AEZ) 7'inci reaktörünün inşasına karar verdiğini açıkladı. Yeni reaktörün 2033 yılına dek tamamlanıp devreye girmesi bekleniyor.


Denkov, Bakanlar Kurulu Toplantısı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu."AEZ Kozloduy-Yeni Kapasiteler" adlı şirketin santralin kapasite genişlemesinden sorumlu olduğunu belirten Denkov, söz konusu şirkete 250 milyon avroluk ek bütçe ayrıldığını söyledi.Denkov, bu kapsamda "AEZ Kozloduy-Yeni Kapasiteler" adlı şirketin, 7'inci reaktörün inşasını yapacak şirketlerle görüşmelere başlayacağını söyledi.


AEZ Kozloduy'un 8'inci reaktörü için de görüşmelerin başlanmasının planlandığını aktaran Denkov,

 "İki yeni reaktör, yepyeni bir teknolojiyle yapılacak. Bu reaktörlerin üretim gücü (ihtiyaçlara göre) çok kısa sürede değiştirilebilir. Böylece onlar devreye girdiğinde, enerji sistemimiz dengeli olarak yönetilebilecek." ifadesini kullandı.


Yeni reaktörün 2033 yılına dek tamamlanıp devreye girmesi bekleniyor.


Öte yandan, ülkede tek olan Tuna Nehri kıyısındaki santralin 7'nci ve 8'inci reaktörünün toplam kapasitesi 2 bin 300 megavat olacak.Bulgaristan'daki nükleer enerji kapasiteleriAvrupa Birliği'ne (AB) 2007'de katılan Bulgaristan, katılım öncesi süreci esnasında Kozloduy santralinin 1760 megavat toplam kapasiteli, Rus yapımı eski ve "riskli oldukları" kabul edilen ilk 4 reaktörünü kapatmıştı.Santralde, şu anda 1000'er megavatlık 2 reaktör elektrik üretimi yapıyor.



"AEZ Kozloduy-Yeni Kapasiteler" şirketi, haziranda, Amerikan Westinghouse Electric Company (WEC) şirketi ile "AP-1000" tipi yeni bir reaktörün yapımı için ön anlaşma imzalamıştı.WEC, daha sonra 7'inci reaktörün yapımına katılacak 5 Bulgar taşeron şirketiyle anlaşmıştı.


Kaynak :AA 

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓