REKLAM

Türkiye ile Bulgaristan arasında ikinci demiryolu bağlantısı kurulacak



Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırma Bakanları 7'nci Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Asya, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu arasındaki ticareti artırmak amacıyla ikinci bir demir yolu bağlantısı kurmak için Bulgaristan ile mutabakat zaptı imzalandığını açıkladı. Ayrıca, Türkiye'nin Irak ile birlikte inşa edeceği kara ve demir yolu ulaşım koridoruyla ülkeyi transit merkez haline getireceği belirtildi.


'İKİNCİ DEMİR YOLU İÇİN MUTABAKAT ZAPTI İMZALADIK'


Bakan Uraloğlu, 'Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırma Bakanları 7'nci Toplantısı' kapsamında gerçekleştirilen transit koridorların oluşturulmasına ilişkin 'Avrasya'nın Potansiyelinden Faydalanmak' konulu panelde konuştu. Bakan Uraloğlu, 2053 vizyonu doğrultusunda, Asya, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu arasında artan ticarete paralel olarak ulaştırma bağlantılarını artırmayı hedeflediklerini söyledi.


 Ulaştırma altyapısına 2002 yılından bu yana yaklaşık 194 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, bundan sonra da 2053 yılına kadar yaklaşık 168 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını kaydetti.


Bu rakamdan demir yolu altyapısını geliştirmeye ciddi bir pay ayırdıklarını belirten Uraloğlu,

 "Gerek Asya'dan gerekse Orta Doğu'dan gelecek yüklerin akışını sorunsuz bir şekilde sağlamak için, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Asya ve Avrupa kıtaları arasında, Marmaray'dan sonra, ikinci demir yolu bağlantısını tesis ediyoruz. Bulgaristan ile artan demir yolu potansiyelini de dikkate alarak, ikinci bir demir yolu geçiş noktası kurulması konusunda mutabakat zaptı imzaladık" dedi.


Uraloğlu, Bizler ülkemizin doğusunda ve güneyinde demir yolu ile yapılacak transit taşımalar için ağlarımızı hızla geliştirirken, sevk edeceğimiz yüklerin batı sınırlarımızda sıkışmasını istemiyoruz. Bu amaçla geçen sene Türkiye, Bulgaristan, Macaristan ve Sırbistan olarak Ulaştırma Bakanları Konseyi'ni kurduk. Bu konseyde ilk aldığımız karar demir yolu çalışma grubunu kurmak oldu. Türkiye'den sonra yüklerin devam etmesi için muhataplarımızla ortak eylem planı üzerinde çalışıyoruz. Söylemek istediğim, ticaretin hızına yetişmek için yeni zorluklar çıkaracak uygulamalardan sakınmak ve mevcut zorlukları ivedilikle ortadan kaldırmak gerekiyor" diye konuştu.


Kaynak : DHA 

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓