REKLAM

Над 4,4 милиона души са преминали през ГКПП „Златоград“ от отварянето на пункта досега

📷 Елена Павлова 

Над 4 430 000 души и над 1 450 000 моторни превозни средства са преминали през граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Златоград – Ксанти“ от отварянето на пункта преди 14 години досега. Това каза кметът на Златоград Мирослав Янчев по време на церемонията по отбелязването на 14-ата годишнина от отварянето на граничния пункт. 



През миналата година през ГКПП „Златоград – Ксанти“ са преминали 117 000 автомобила и над 278 000 души, добави кметът.


Мирослав Янчев благодари на всички, които имат заслуги за отваряне на границата и днес пунктът да бъде „нашият коридор за Беломорието и съответно на гърците за Тракийската низина и Родопите“.


Жители на Златоград, на околните села и от съседна Гърция за поредна година се събраха пред параклиса „Св. Константин и Елена“, намиращ се на метри от пункта, за да отбележат годишнината. Молебен за здраве и безаварийно пътуване отслужи отец Виктор.


Самите цифри говорят, че този пункт е изиграл своята роля. И не случайно ние настоявахме много по времето на пандемията от Ковид-19 да го отворят, защото знаем неговото значение за целия регион, посочи още Янчев.


Според инж. Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс в Златоград, пунктът е изиграл своята роля и е изключително важен не само за Златоград, но и за целия регион от двете страни на границата.

 „Тази граница в онези времена раздели много роднини и близки, които сега пътуват свободно. Границата разделяше двете страни в много аспекти - в търговията, в услугите, в туризма“, каза Митушев


Той допълни, че по данни на туристическия бранш в Златоград, с отварянето на международната пътна връзка туризмът бележи ръст с 10 %.


Елена Павлова, БТА 

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓