Sivil Savunma ve Yangın Güvenliği Genel Müdürü Başkomiser Aleksandır Cartov, geçtiğimiz 24 saatin son derece zorlu geçtiğini ve toplam 236 yangının çıktığını açıkladı.
Yangınlarla mücadele için Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması devreye sokuldu. Cartov, bugün öğleden sonra Çekya, Slovakya, Macaristan ve Fransa’dan dört helikopter ile İsveç’ten iki uçağın Bulgaristan’a ulaşmasının beklendiğini duyurdu.
Djartov, yangın söndürme çalışmalarına destek olmak isteyen gönüllülerin belediye başkanlarıyla ya da Bulgaristan Gönüllüler Derneği ile iletişime geçebileceğini belirtti. Cartov,
"Ülkede şu an en büyük yangın, Blagoevgrad ilinin Strumyani Belediyesi sınırları içindeki İlindentsi köyü üzerinde devam ediyor. Dün gece alevlerin kontrolsüz şekilde yayılması sonucu ekiplerin tahliyesi gerekti. İkinci büyük yangın Trın bölgesinde, üçüncüsü ise Lesovo köyü yakınlarında" dedi.
Lesovo’daki yangın henüz kontrol altına alınamasa da yerleşim yerlerine tehdit oluşturmadığı açıklandı. Lesovo köyü sakinleri dün akşam saatlerinde tahliye edildi.Alevlerin Bulgaristan-Türkiye sınırını geçtiği belirtildi.
Başkomiser Cartov, yangınlarda şu ana kadar can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığını, ancak bugün de kuvvetli rüzgar ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle riskin artacağını söyledi. Yangınların en büyük sebebinin insan ihmali olduğunu vurgulayan Cartov, özellikle arızalı tarım makineleri ve söndürülmeden atılan sigara izmaritlerinin büyük tehlike oluşturduğunu kaydetti.
Bulgaristan'daki orman yangını Sırbistan'a yayıldı
Bulgaristan'da da aşırı hava sıcaklığı nedeniyle çıkan çok sayıda yangına müdahale sürüyor. Ülkenin Türkiye ile ortak sınırında bulunan Hamzabeyli yakınlarındaki Lesovo bölgesinde 2 gündür devam eden yangın kontrol altına alındı ancak söndürme çalışmaları devam ediyor. İçişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada, Bulgaristan'ın güney ve doğu kesimlerinin "ciddi" yangın bölgesi olarak tanımlandığı aktarılarak, Sırbistan'a yayılan büyük yangına sınırın her iki tarafından müdahale edildiği vurgulandı. Bulgaristan genelinde son 24 saatte 269 yangının söndürüldüğü, söndürme çalışmalarına çeşitli Avrupa ülkelerinden 4 helikopterin katıldığı kaydedildi.
Yangın söndürme çalışmalarına Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri de destek veriyor. Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ➤ Sliven iline bağlı Gradets köyü yakınlarındaki orman yangınına müdahale için 23 asker ve 5 araç sabah saatlerinde bölgeye sevk edildi. ➤ Blagoevgrad ilindeki Strumyani Belediyesi sınırlarında çıkan yangına ise 21 asker ve 1 araçla müdahale ediliyor. ➤ Veliko Tırnovo kentinde, “Çolakovtsi” ve “Buzluca” mahalleleri arasında çıkan çam ormanı yangınını söndürme çalışmalarına Gorna Oryahovitsa'dan gelen özel bir askeri yangın söndürme birimi destek veriyor.
Askerî personel, İçişleri Bakanlığı’nın bağlı olduğu Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine, Genelkurmay Başkanı Amiral Emil Eftimov’un onayı ve Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Deyan Deşkov’un emriyle görevlendirildi.
Blagoevgrad ilindeki Strumyani Belediyesi sınırlarında çıkan yangına ise 21 asker ve 1 araçla müdahale ediliyor. Veliko Tırnovo kentinde, “Çolakovtsi” ve “Buzluca” mahalleleri arasında çıkan çam ormanı yangınını söndürme çalışmalarına Gorna Oryahovitsa'dan gelen özel bir askeri yangın söndürme birimi destek veriyor.
Askerî personel, İçişleri Bakanlığı’nın bağlı olduğu Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine, Genelkurmay Başkanı Amiral Emil Eftimov’un onayı ve Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Deyan Deşkov’un emriyle görevlendirildi.
Şiddetli rüzgarlar ve sıcaklığın 43 dereceyi aştığı sıcak ve kurak yaz mevsimi nedeniyle ülke çapında irili ufaklı onlarca yangın çıkmış durumda.
Bir köy neredeyse yok oldu
Pernik bölgesinde, Sırbistan sınırındaki Trın Belediyesi yakınlarında etkili olan orman yangını ise belediyeye bağlı Rani Lug köyünü neredeyse tamamen yok etti. Alevlerin Sırbistan sınırına doğru ilerlediği ve sınırı her an geçmesinin beklendiği duyuruldu. Arazinin son derece zorlu olduğunu ifade eden yetkililer, tek güzel gelişmenin can kaybı veya yaralanma olmaması olduğunu kaydetti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
* Yazılan yorumlardan site sahibi sorumluluk taşımaz !
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
***
ВАЖНО: Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.
Съдържанието на HABERBG.NET и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.