Asen Vasilev Bulgaristan’ın Barış Konseyi kararını sert sözlerle eleştirdi


Değişime Devam (PP) partisinin lideri Asen Vasilev, Bulgaristan’ın ABD himayesindeki Barış Konseyi’ne katılma kararının ülkeyi Avrupa Birliği içinde yalnızlaştırdığını söyledi. Vasilev, kararın Bulgaristan’ı “AB’de Macaristan’ın yanındaki köşeye ittiğini” ifade etti.


Vasilev’in açıklamaları, istifa eden Başbakan Rosen Jelyazkov’un Davos’ta düzenlenen törenin ardından Bulgaristan’ın Barış Konseyi’ne katıldığını duyurmasının ardından geldi.


Parlamentoda gazetecilere konuşan Asen Vasilev, partisinin her zaman Bulgaristan’ın “güçlü bir Avrupa içinde güçlü bir ülke” olması gerektiğini savunduğunu belirterek, mevcut hükümetin aldığı kararla hem Bulgaristan’ı hem de Avrupa’yı zayıflattığını söyledi. Vasilev,

 “Bizi AB’nin en yoksul ülkesi olan Macaristan’ın yanına sıkıştırdılar. Eğer Boyko Borisov bunun Avrupa’nın kalbi olduğunu düşünüyorsa, ciddi biçimde yanılıyor,” dedi.


Vasilev’e göre Bulgaristan’ın Macaristan’la aynı çizgide gösterilmesi, ülkenin Avrupalı ortaklarıyla diyaloğunu fiilen kestiği anlamına geliyor. Ayrıca bu tür kapsamlı dış politika kararlarının, istifa etmiş ve meşruiyeti tartışmalı bir hükümet tarafından alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.


Asen Vasilev, böylesine önemli bir kararın kamuoyunda tartışılması gerektiğini, ancak kararın gizlice alındığını ve Bakanlar Kurulu’nun internet sitesinde dahi duyurulmadan parlamentoya onay için gönderildiğini söyledi.


Bulgaristan’ın 15 yıl boyunca Schengen ve Avro Bölgesi’ne alınmamasının nedenlerinden birinin de bu tür “iki sandalyeye birden oturmaya çalışan” uyumcu politikalar olduğunu savunan Vasilev, 

“Güçlü olana boyun eğip herkesi memnun etmeye çalışırsanız, sonunda yere düşersiniz,” ifadelerini kullandı.


Vasilev, Bulgaristan’ın ancak net, tutarlı ve savunulan pozisyonlar ortaya koyması halinde saygı göreceğini belirterek, 

“Alçak profil politikası, bir şey söyleyip başka bir şey yapma anlayışı sona ermeli. Bulgaristan açıkça Avrupa’nın bir parçası olduğunu ilan etmeli ve Avrupa’nın kararlarını birlikte şekillendirmelidir,” dedi.


AB’ye karşı tek başına hareket etme girişimlerinin ülkeyi Birlik içinde etkisiz ve yalnız bırakacağını vurgulayan Vasilev, Bulgaristan’ın çıkarlarını savunan iyi hazırlanmış ulusal pozisyonların Avrupa politikalarına dönüşmesinin mümkün olduğunu, bunun ise vizyon, siyasi omurga ve öz saygı gerektirdiğini söyledi.


Açıklamasının sonunda Vasilev, hükümetin attığı adımlarla Bulgaristan’ı yalnızca Macaristan’ın değil, Belarus ve eski Sovyet cumhuriyetleriyle aynı çizgiye yerleştirdiğini öne sürerek, iktidar partisi GERB’i ülkeyi Avrupa yerine Avrasya yönünde konumlandırmakla suçladı.


Bulgaristan, Trump’ın himayesindeki Barış Konseyi’ne katıldı

Bulgaristan haberleri

evi yanan köy sakini Vratsa’da feci kaza: Türk vatandaşı hayatını kaybetti, iki kişi ağır yaralı

Български
Arama