Seçmeli Türkçe dersi başvuru formu
İndir
2026-2027 eğitim-öğretim yılında öğrencilerin seçmeli Türkçe dersi alabilmesi için, velilerinin ilgili başvuru formunu (ekteki dilekçe) doldurarak belirtilen tarihler arasında okul müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir.

📌 Başvuru tarihleri:
• 1-3 sınıf: 15 Mayıs – 29 Mayıs 2026
• 4-6 sınıf: 1 Haziran – 15 Haziran 2026

Okullara yeterli sayıda dilekçe sunulmaması durumunda Türkçe dersi açılamamaktadır.

ABD savaş uçaklarının Sofya’daki kalış süresi Haziran sonuna kadar uzatıldı


Başbakanı Rumen Radev, Sofya Havalimanı’nda konuşlu bulunan ABD Hava Kuvvetleri’ne ait askeri uçakların Bulgaristan’daki kalış süresinin Haziran ayı sonuna kadar uzatılacağını açıkladı.


Bakanlar Kurulu toplantısının başında konuşan Radev, hükümetin ABD uçaklarının Bulgaristan’daki varlığına ilişkin ilk izin koşullarını yeniden değerlendirmek zorunda kaldığını söyledi.


Söz konusu uçaklar ilk kez 19 Şubat 2026 tarihinde Sofya’daki Vasil Levski Havalimanı’nda kamuoyunun dikkatini çekmişti. Bulgaristan Savunma Bakanlığı daha sonra yaptığı açıklamada, ABD Hava Kuvvetleri’ne ait KC-135 Stratotanker tipi yakıt ikmal uçaklarının NATO’nun “güçlendirilmiş teyakkuz” faaliyetleri kapsamında Bulgaristan’da bulunduğunu doğrulamıştı.


ABD’nin Sofya Büyükelçiliği’nin 17 Şubat 2026 tarihinde Bulgar makamlarına diplomatik nota göndererek aynı havalimanına 15’e kadar askeri uçağın 17 Şubat – 31 Mayıs 2026 tarihleri arasında konuşlandırılması için izin talep ettiği belirtildi. Dönemin Rosen Jelyazkov hükümeti tarafından verilen izin kapsamında Bulgaristan’a konuşlandırılan uçakların lojistik amaçlı olduğu ve saldırı görevi taşımadığı ifade edildi.


Bulgaristan’daki ABD filosunda Boeing KC-135 Stratotanker yakıt ikmal uçakları, Lockheed C-130 Hercules askeri nakliye uçakları ve Boeing C-17 Globemaster III stratejik taşıma uçakları yer alıyor.


Başbakan Radev, Bulgaristan’ın Amerikan tarafının uzun süreli konuşlanma talebine olumlu yanıt veremeyeceğini belirterek ülkenin kendi ulusal öncelikleri ve müttefik prosedürlerini dikkate almak zorunda olduğunu söyledi.


Radev ayrıca geçen haftaki Bakanlar Kurulu toplantısında ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde Bulgar vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılmasını talep ettiğini hatırlattı.

Şu ana kadar olumlu bir yanıt almadım. Sürecin karmaşıklığını ve zaman gerektirdiğini anlıyorum. Ancak bizim de kendi önceliklerimiz ve prosedürlerimiz var. Bu nedenle bugün alacağımız kararla uçakların Bulgaristan’daki kalış süresini haziran sonuna kadar uzatacağız. Böylece müttefiklerimize operasyonlarını uyarlamaları ve başka konuşlanma noktaları bulmaları için zaman tanımış olacağız” dedi.

Bulgaristan haberleri

evi yanan köy sakini Vratsa’da feci kaza: Türk vatandaşı hayatını kaybetti, iki kişi ağır yaralı

Yukarı Çık
Arama
Balkan Radyosu