Rumen Radev hükümeti kuruldu


Bulgaristan Parlamentosu, İlerici Bulgaristan koalisyonun adayı Rumen Radev’i başbakan olarak seçti.


Yapılan oylamada 124 milletvekili “evet” oyu kullanırken, 70 milletvekili “hayır” dedi, 36 milletvekili ise çekimser kaldı.


Perşembe günü Cumhurbaşkanı İliyana Yotova, hükümeti kurma görevini birinci siyasi güç olan İlerici Bulgaristan'ın başbakan adayı Rumen Radev’e resmen tevdi etti. Radev, kendisine verilen görevi tamamlayarak iade etti ve ardından kurulacak kabinenin yapısını ve bakanlar kurulunun bileşimini kamuoyuna açıkladı.


Radev’in adaylığı, yalnızca “İlerici Bulgaristan” milletvekillerinin desteğiyle kabul edildi. Yapılan oylamada 124 milletvekili “evet” oyu kullanırken, GERB-SDS grubu çekimser kaldı. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), Demokratik Bulgaristan (DB), Değişime Devam Partisi (PP) ve Vızrajdane (Yeniden Doğuş) ise adaylığa karşı oy verdi. Oylamaya toplam 230 milletvekili katıldı.


Parlamentoda ikinci gündem maddesi olarak Bakanlar Kurulu’nun yeni yapısı görüşülerek kabul edildi. Oylamada 124 İlerici Bulgaristan milletvekili kabineyi desteklerken, HÖH, Demokratik Bulgaristan, Değişime Devam ve Vızrajdane’den oluşan 70 milletvekili ret oyu kullandı. GERB-SDS grubundan 36 milletvekili ise çekimser kaldı.


Genel Kurul’da üçüncü aşamada hükümetin isim listesi de oylamaya sunuldu. Kabine listesi, İlerici Bulgaristan'dan 122 milletvekilinin desteğiyle kabul edildi. HÖH, Demokratik Bulgaristan, Değişime Devam ve Vızrajdane’den 70 milletvekili karşı oy kullanırken, GERB-SDS grubundan 36 milletvekili çekimser kaldı.


Oylamaların ardından yeni hükümet üyeleri parlamentoda yemin ederek görevlerine resmen başladı. Bakanlar, “Bulgaristan Cumhuriyeti adına, ülkenin anayasasına ve yasalarına bağlı kalacağıma, tüm eylemlerimde halkın çıkarlarını gözeterek hareket edeceğime yemin ederim” ifadeleriyle yemin etti.


Yemin töreninin ardından Bulgaristan ve Avrupa Birliği marşları çalındı.


Yeni hükümet; başbakan, dört başbakan yardımcısı ve 18 bakandan oluşacak. Bakanlar Kurulu’nun yeni yapısında bakanlık sayısı bir azaltılarak yeniden düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda Ekonomi Bakanlığı, İnovasyon Bakanlığı ve Elektronik Yönetim Bakanlığı birleştirilerek yeniden yapılandırıldı ve iki bakanlık çatısı altında toplandı.

Bulgaristan haberleri

evi yanan köy sakini Vratsa’da feci kaza: Türk vatandaşı hayatını kaybetti, iki kişi ağır yaralı

Yukarı Çık
Arama
Balkan Radyosu