
Savunma Bakanı Dimitır Stoyanov, ordudaki mevcut askeri stoklarından Ukrayna'ya yeni silah veya mühimmat gönderemeyeceğini açıkladı.
Koren askeri eğitim poligonunda gazetecilere konuşan Stoyanov, Bulgar ordusunun elindeki imkanların daha fazla askeri yardım yapılmasına izin vermediğini belirterek, mevcut politikanın değişmesinin de planlanmadığını söyledi.
"Bulgar ordusunun artık verebileceği herhangi bir silah bulunmuyor. Bu nedenle yaklaşımımızda değişiklik öngörmüyoruz. Ordu depolarından yeni silah sevkiyatı yapılmayacak" diyen Stoyanov, Ukrayna'ya bugüne kadar hangi silah sistemlerinin gönderildiğine ilişkin ayrıntı vermekten kaçındı. Bakan, söz konusu bilgilerin devlet sırrı kapsamında olduğunu ifade etti.
200 Milyon avroyu aşan tazminat
Savunma Bakanı, Bulgaristan'ın Ukrayna'ya sağladığı askeri yardımlar karşılığında Avrupa Birliği mekanizmaları üzerinden önemli miktarda mali tazminat aldığını açıkladı. Stoyanov'un verdiği bilgilere göre Bulgaristan, bir mekanizma kapsamında yaklaşık 3 milyon avro, diğer bir Avrupa Birliği mekanizması kapsamında ise 200 milyon avronun üzerinde ödeme aldı.
Bakan, elde edilen kaynakların bir bölümünün savunma sisteminde kaldığını, önemli bir kısmının ise devlet bütçesindeki açığın kapatılmasında kullanıldığını belirtti.
"Bu 200 milyon avronun yaklaşık yarısı bütçe açığının kapatılmasına yönlendirildi. Ukrayna'ya ücretsiz yardım sağladık ancak ödeme Avrupa Birliği'nin çeşitli mekanizmaları üzerinden yapıldı" ifadelerini kullandı.
Savunma Bakanlığı bünyesinde kalan fonların ise askeri altyapının geliştirilmesi, mevcut ekipmanların bakım-onarımı ve ordunun modernizasyon projelerinde kullanıldığı bildirildi.
Kiev'den yeni talep gelmedi
Dimitır Stoyanov, görevde bulunduğu süre boyunca Ukrayna tarafından yeni bir askeri yardım talebinin resmi olarak iletilmediğini de açıkladı. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde Ukrayna'nın Sofya Büyükelçisi ile yapılacak görüşmelerde böyle bir talebin gündeme gelebileceğini ifade etti.
Savunma Bakanı, bakanlığa bağlı tüm kamu ihaleleri ve sözleşmelerin detaylı şekilde incelendiğini de duyurdu. Şu ana kadar iki denetimin tamamlandığını, üçüncü denetimin sürdüğünü belirten Stoyanov, Savunma Bakanlığı'na bağlı tüm ticari şirketlerin de incelemeye alınacağını söyledi.
Ayrıca mevcut sözleşmelerde maliyetleri düşürmek amacıyla yeniden müzakere süreçlerinin başlatıldığını kaydetti.
Orduda dron dönemi başlıyor
Koren poligonundaki tatbikatta kara kuvvetlerinin yeni kabiliyetlerini izleyen Stoyanov, özellikle insansız hava araçları ve dolaşan mühimmat sistemlerinin kullanımından etkilendiğini belirtti.
Savunma Bakanı, Bulgar ordusunun Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaşlardan çıkarılan dersleri uygulamaya başladığını vurgulayarak, modern savaş konseptinin ordunun eğitim ve operasyon anlayışını köklü biçimde değiştirdiğini söyledi.
Askeri okullara ilgi artıyor
Personel eksikliğinin hâlâ ordunun en önemli sorunlarından biri olduğunu belirten Stoyanov, son maaş artışlarının olumlu sonuçlar verdiğini ifade etti.
Deniz Harp Okulu'nda bir kontenjan için beş adayın başvurduğunu açıklayan bakan, bunun son yılların en dikkat çekici gelişmelerinden biri olduğunu söyledi.
Ancak Stoyanov, mevcut bütçe koşulları nedeniyle asker maaşlarında yeni bir artış yapılmasının şu aşamada mümkün olmadığını da sözlerine ekledi. Devletin mali durumunun tüm kamu sistemlerinin sürdürülebilirliği açısından dikkatli hareket etmeyi gerektirdiğini belirtti.