![]() |
| 📷 Mustafa Hatipoğlu |
Fidan, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda önemli ilerleme kaydettiğini belirterek, iki ülkenin iyi komşuluk, stratejik ortaklık ve NATO müttefikliği temelinde güçlü bir iş birliği yürüttüğünü söyledi.
“Güçlü hükümet Balkanlar için de önemli”
Bulgaristan’da uzun süren siyasi belirsizlik döneminin ardından istikrarlı bir hükümetin kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Fidan, bunun yalnızca Bulgaristan için değil tüm bölge açısından önem taşıdığını vurguladı.
“Sofya’da güçlü ve uzun vadeli bir hükümetin bulunması, sadece Bulgaristan’ın refahı için değil, Balkanlar’ın istikrarı ve ortak projelerimizin geleceği açısından da hayati önem taşımaktadır” diyen Fidan, siyasi istikrarın enerji, lojistik ve güvenlik alanlarında uzun vadeli planlama gerektiren projelerin daha hızlı ilerlemesini sağlayacağını ifade etti.
Türkiye’nin Bulgaristan’ın ekonomik kalkınmasına ve toplumsal refahına önem verdiğini belirten Fidan, istikrarlı yönetimin Bulgaristan Türkleri de dahil olmak üzere ülkenin tüm vatandaşlarının yaşam kalitesine olumlu katkı sağlayacağını söyledi.
Bulgaristan Türkleri iki ülke arasında güçlü bir köprü
Bulgaristan Türklerinin iki ülke arasındaki ilişkilerde özel bir yere sahip olduğunu belirten Fidan, bu topluluğun yalnızca kültürel bağları güçlendirmediğini, aynı zamanda demokrasi ve toplumsal huzurun önemli güvencelerinden biri olduğunu ifade etti.
Bulgaristan Türklerinin parlamentodaki güçlü temsilinin memnuniyet verici olduğunu belirten Fidan, bu toplumun siyasi, ekonomik ve kültürel hayata katkı sunmaya devam etmesinin iki ülke ilişkilerine de olumlu yansıyacağını söyledi.
Ticaret hacminde 10 milyar dolar hedefi
Fidan, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaret hacminin istikrarlı şekilde büyüdüğünü belirterek iki ülkenin ortak hedefinin ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak olduğunu kaydetti.
Sınır kapılarının modernizasyonu, ulaştırma altyapısının geliştirilmesi ve karşılıklı yatırımların teşvik edilmesinin bu hedefe ulaşmada önemli rol oynadığını ifade eden Fidan, halklar arasındaki temasların da güçlendiğine dikkat çekti.
2025 yılında yaklaşık 2,8 milyon Bulgar vatandaşının Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirten Fidan, bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artmasını beklediklerini söyledi.
Enerji iş birliğinde yeni dönem
Röportajda enerji konusu önemli yer tuttu. Türkiye’nin Bulgaristan ile enerji alanındaki iş birliğini daha ileri seviyeye taşımaya hazır olduğunu vurgulayan Fidan, doğal gaz iletim kapasitesinin artırılmasının yalnızca iki ülke için değil tüm bölge için stratejik önem taşıdığını söyledi.
Bölgedeki enerji talebinin hızla arttığını belirten Fidan, özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin ve Ukrayna’nın ihtiyaçlarının mevcut altyapı kapasitesinin artırılmasını zorunlu hale getirdiğini ifade etti.
“Mevcut kapasite, talep edilen ilave miktarların Bulgaristan üzerinden taşınması için yeterli değildir. Bu nedenle yeni yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye olarak bu yatırımların gerçekleştirilmesi için Bulgaristan ile birlikte çalışmaya hazırız” dedi.
BOTAŞ–Bulgargaz anlaşması yeniden değerlendirilebilir
Bulgaristan’da siyasi tartışmaların konusu haline gelen BOTAŞ–Bulgargaz anlaşmasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Fidan, anlaşmanın 2023 yılında Bulgaristan’ın enerji arz güvenliğini sağlamak amacıyla imzalandığını hatırlattı.
Rus gazına alternatif kaynaklara erişim sağlanmasının hedeflendiğini belirten Fidan, iki ülkenin enerji alanında her zaman güvenilir ortaklar olduğunu söyledi.
Türk ve Bulgar enerji şirketlerinin anlaşmanın güncel koşullara uygun şekilde gözden geçirilmesi konusunda temas halinde olduklarını belirten Fidan, hedeflerinin karşılıklı fayda sağlayacak kapsamlı bir enerji iş birliği anlaşması oluşturmak olduğunu kaydetti.
Fidan, Türkiye, Bulgaristan, Azerbaycan ve Gürcistan arasında planlanan yeşil enerji aktarım projesine büyük önem verdiklerini söyledi.
Bu kapsamda yürütülecek çalışmaların bölgesel enerji güvenliğine önemli katkı sağlayacağını ifade eden Fidan, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki elektrik bağlantılarının da güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirtti.
Planlanan projeler sayesinde iki ülke arasındaki elektrik iletim kapasitesinin 700 ila 1100 megavat artırılmasının öngörüldüğünü söyledi.
Ulaştırma koridorlarında stratejik ortaklık
Türkiye’nin Orta Asya’dan Avrupa’ya uzanan Trans-Hazar Orta Koridoru ile Irak üzerinden Avrupa’ya ulaşacak Kalkınma Yolu projelerine stratejik önem verdiğini belirten Fidan, Bulgaristan’ın bu koridorların Avrupa’ya açılan kapısı konumunda bulunduğunu söyledi.
Enerji, ulaştırma ve iletişim bağlantılarının artık yalnızca ekonomik değil aynı zamanda güvenlik meselesi haline geldiğini vurgulayan Fidan, yeni ticaret yollarının geliştirilmesinin küresel tedarik zincirlerinin dayanıklılığı açısından zorunluluk olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin küresel lojistiğin merkezlerinden biri haline geldiğini belirten Fidan, Bulgaristan’ın da Avrupa pazarlarına açılan önemli bir lojistik ve dağıtım merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Yeni sınır kapıları ve demiryolu projeleri
İki ülke arasında yeni sınır kapılarının açılması, mevcut kapasitelerin artırılması ve gümrük süreçlerinin dijitalleştirilmesi konularında çalışmalar yürütüldüğünü belirten Fidan, Kapıkule–Kapitan Andreevo sınır kapısının Avrupa’nın en yoğun kara sınır kapısı olduğunu hatırlattı.
Her yıl yaklaşık 4 milyon aracın ve 10 milyon yolcunun geçtiği kapının kapasitesinin artırılmasının gündemde olduğunu ifade eden Fidan, ayrıca ikinci demiryolu hattının açılması ve Karadeniz Otoyolu projesinin hayata geçirilmesi için de çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
NATO kapsamında yakın koordinasyon
Ortadoğu’da yaşanan son gelişmelerin güvenlik ortamını daha hassas hale getirdiğini belirten Fidan, Türkiye ile Bulgaristan’ın NATO’nun doğu kanadında yer alan iki stratejik müttefik olarak gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade etti.
Sınır güvenliği, erken uyarı sistemleri ve istihbarat paylaşımı alanlarında iki ülkenin tam koordinasyon içinde çalıştığını söyleyen Fidan, Karadeniz’de oluşturulan NATO Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu’nun da bölgesel güvenliğe katkı sağladığını kaydetti.
Türkiye’nin Bulgaristan’daki NATO birliklerine personel desteği verdiğini hatırlatan Fidan, iki ülkenin Karadeniz ve Doğu Akdeniz’in güvenliğinde önemli sorumluluklar üstlendiğini vurguladı.
“Türkiye’nin AB üyeliği stratejik önceliğimizdir”
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik hedefinden vazgeçmediğini belirten Fidan, üyelik sürecinin Ankara açısından stratejik öncelik olmaya devam ettiğini söyledi.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin son derece güçlü olduğunu vurgulayan Fidan, 2025 yılında ticaret hacminin yaklaşık 233 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.
Dünyadaki hızlı dönüşümlerin Avrupa Birliği’ni de yeniden düşünmeye zorladığını belirten Fidan, Türkiye’nin güvenlikten ekonomiye kadar birçok alanda Avrupa için vazgeçilmez ortak konumunda bulunduğunu ifade etti.
Türkiye’nin karşılıklı fayda, diyalog ve iş birliği temelinde Avrupa Birliği ile ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu belirten Fidan, üyelik sürecinin yeniden canlandırılmasının hem Türkiye’nin hem de Avrupa Birliği’nin yararına olacağını sözlerine ekledi.
