gün kaldı Seçim CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Gülser Mazlum’dan Razgradlı gençlere çağrı: Önce kendinizi geliştirin, sonra başkalarına ışık olun


 Razgrad kentindeki Öğrenci Yurdu’nda, Halkı Aydınlatanlar Günü dolayısıyla edebiyat buluşması düzenlendi. Yurt Müdürü Orhan İsmail’in girişimiyle gerçekleştirilen etkinliğe şair ve yazar Gülser Mazlum konuk oldu.


Gençlerle bir araya gelen Mazlum, bilginin insan yaşamındaki belirleyici rolüne dikkat çekti. Bilginin güç olduğunu vurgulayan yazar, “Bilgi olmadan hayatta hiçbir şey başarılamaz” sözleriyle gençlerin öğrenmeye ve kendilerini geliştirmeye önem vermeleri gerektiğini dile getirdi.


Klasik bir konferans yerine edebî eserleri üzerinden gençlerle iletişim kurmayı tercih eden Mazlum, Dönüş adlı öyküsünü ve henüz yayımlanmamış romanından bir bölümü okudu. Edebiyat aracılığıyla kişisel özgürlük, bireysel sorumluluk ve kararların sonuçları üzerinde duran yazar, gençleri kendi yaşam tercihleri üzerine düşünmeye yöneltti.


Mazlum, özellikle günümüz gençlerini etkileyen bağımlılıklara dikkat çekti. Sanal dünyanın aşırı kullanımı ile sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin gençlerin özgürlüğünü kısıtlayabileceğini belirterek bu alışkanlıkların kişisel gelişim ve gelecek fırsatları üzerindeki olumsuz etkilerine işaret etti.


Yazara göre insanın bilinçli tercihler yapabilmesi, öncelikle kendi iç dünyasını tanıması ve zihinsel olduğu kadar manevi açıdan da gelişmesiyle mümkün. Mazlum, bireyin yaşamı boyunca bilgisini artırması, iradesini güçlendirmesi ve kendisini sorgulamaktan vazgeçmemesi gerektiğini ifade etti.


Söyleşide, Bulgaristan’da her yıl 1 Kasım’da kutlanan Halkı Aydınlatanlar Günü’nün anlamı, eğitim ve kişisel gelişimle ilişkisi üzerinden de değerlendirildi. Mazlum, Bulgar Ulusal Uyanış Dönemi’nin temel değerlerinden biri olan bilgiye duyulan sevginin bugün de gençler için önemini koruduğunu belirtti.


Yazar, öğrencilerden “Halkı Aydınlatanlar Günü veya bu bayramda bulduğum anlam” konulu bir kompozisyonda hangi anahtar kelimelere yer vereceklerini düşünmelerini istedi.


Öğrencilerden biri, çocukları ve gençleri bilgi arayışına yönlendiren, dünyaya saygıyla yaklaşmalarını sağlayan ve yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olan kişilerin öğretmenler olduğunu ifade etti.


Beş kitabı yayımlandı, altıncı kitabı hazırlık aşamasında


Edebiyat buluşmasında kendi mesleki ve edebî yolculuğundan da söz eden Gülser Mazlum, uzun yıllar Bulgar dili ve edebiyatı öğretmenliği yaptığını anlattı. Daha sonra Veliko Tırnovo Üniversitesi’nde psikoloji alanında uzmanlaşan Mazlum, Razgrad’da 15 yıl boyunca okul psikoloğu olarak görev yaptı ve bu görevinden emekli oldu.


Yazmaya daha yoğun biçimde yönelmesinin, çocuklarının eğitimlerini tamamlayarak bağımsız bir yaşam kurmalarının ardından başladığını belirten Mazlum, bugüne kadar beş kitap yayımladığını, altıncı kitabının ise baskı öncesi hazırlık aşamasında bulunduğunu söyledi.


Kendisini bir halk aydını olarak görüp görmediği yönündeki soruya da yanıt veren yazar, insanın yaşamı boyunca öğrenmeye ve kendini keşfetmeye devam ettiğini dile getirdi. Hayatın gerçeklerini aramanın ve ruhsal anlamda gelişmenin hiçbir zaman sona ermediğini belirten Mazlum, kendisinin de yaşamı anlamaya ve yeni şeyler keşfetmeye devam ettiğini kaydetti.


Öğrenci Yurdu Müdürü Orhan İsmail ise buluşmanın gençlere doğruluk, erdem ve manevi gelişim üzerine düşünme fırsatı sunduğunu ifade etti.


Bulgaristan haberleri

evi yanan köy sakini Vratsa’da feci kaza: Türk vatandaşı hayatını kaybetti, iki kişi ağır yaralı

↑ Yukarı Çık
Arama
Balkan Radyosu