HABERBG.NET|Bulgaristan haberleri

Bulgaristan'da Türklerin güçlü sesi

Razgrad'ın Caferler köyünde şehitlik anıtı yapıldı

 

REKLAM site haberleri ilk fotoğrafın altında

Един ден в /Одрин/

снимка:Хабер бг
Един обикновен слънчев майски ден, превърнал се за мен в необикновен малък празник за жадуващата ми за културни прояви душа. Градът Одрин, една от големите врати на Турция към Европа, ни посрещна със своето обаяние и величественост. Наричан някога Врата на щастието той разкри пред мен тайните на своето богато историческо минало. И тъй като настоящето е мост към миналото и начин да сравниш себе си, своя начин на живот с този на съседите, нашите любезни гидове ни “приземиха” в частния колеж „Серхат”. Aко трябва да го опиша кратко и ясно то това е моделът на съвременното модерно училище, в което всеки родител би искал да учи детето му. Сърдечно благодаря на директора на колежа и на всички учители, ученици и гости на училището, които бяха достатъчно търпеливи и любезни да ни покажат част от своя малък свят и да отговорят на многобройните ни въпроси.
Разходката из историята на Одрин започна от джамията Мурадие, построена по времето на султан Мурад Втори от неизвестен архитект. Завършена през 1463 година тя ме впечатли с интересните керамични плочки с шестоъгълна форма, украсени с мотиви на диви цветя, доказателство за напредналата технология в керамичното изкуство по онова време.
Продължихме към джамията Селимие, чиято великолепност ме накара да затая дъх и да осъзная за сетен път колко гениален и неповторим може да бъде човешкият талант. Храмът е особено впечатлителен  със своите размери и архитектурни особености, с уникалната си вътрешна и външна украса. В центъра на джамията, върху една от каменните колони е вграден образът на  лале, символ на легендата за избора на мястото за построяване на храма. Едно малко каменно лале, заобиколено от неповторима архитектура и непреходна красота.
Екскурзията продължи с посещение на църквата “Свети Георги”. Особен интерес у мен предизвика музеят с народни носии и битови предмети, характерни за различните области в България в близкото минало. Едно красиво момиче на име Христина, родено в Пловдив, дъщеря на свещеника, ни разказа за създаването на църквата, за реставрацията и за мястото й в културното наследство на Одрин.
Посетихме още един културен паметник в Одрин – комплексът на султан Беязит Втори, наричан още Музей на медицината. Тук в средата на 15-и век са били лекувани душевно болни хора, като лечението се осъществявало с музика, водна и ароматерапия. Терапия, дошла от далечното минало, много актуална и днес, в 21 век, като метод за релаксация след напрегнатото ежедневие.
Гостуването в Одрин завърши с традиционно пазаруване на подаръци. Ще запазя завинаги приятните мигове, в които се докоснах до част от богатата история на този граничен град и си пожелах един ден да го посетя отново.
Мария ГЕОРГИЕВА, гр. Куклeн

Site haberlerin en altında reklam