REKLAM

BU BÖLGELERDE KIRMIZI ALARM OLABİLİR(YORUM )1



Bulgaristan’da 28 bölge var.Bu bölgelerden farklı etnik  mensupları  da yaşıyor ;Hristiyan,Müslüman,Romenden  tut ta …Alevi,Ermenisine kadar  bir çok ırk var.Bu ırkları birbirine düşürmek isteyenler var-siyasi,ekonomi, ve cahillik ,ana sebebi.

 Dostane  bir şekilde yaşanmasını istemeyenler  her türlü girişimleri kabullenip  siyasi istismar yapılıyor.Ama neden?Bu sorunun cevabı çok mühim;”Lider  ben  olayım en çok ben kazanayım,zengin olayım … “daha çook  sayılacak  sebebler  var .
Bunları  fırsat bulup ,saman altında su yürütmek  ( bunları kullanarak istek arzusuna  kavuşma )daha  kolay  geliyor.Ne yazık ki,bu  milleti  ırkçılıkla,propaganda ile,ekonomi,siyaset,din…  ile  karıştırıp ,ne yaptıklarını farkında olmamaları düşündürücü.Ben Plovdiv’de (Filibe )Ramazan bayramı  namazı için özel oraya
  gitmeye  karar verdim.

Herkes bayram diye  en güzel elbiseleri  ,güzel kokuları …çoğuk çocuk  herkes  parlıyor pırlanta gibi.Ne güzel.Ama bu güzellik uzun sürmedi ,bu güzellik bir anda kayboldu .Bayramda çukur kazıyorlar-üzerine hem kendileri,hem de halk düşütü.Neymiş…Efendim,Müftü imamların hesabından para almış,üstelik sormadan.Bu büyük  dert idi,ama Ramazan  bayramında  bu derdi  Plovdiv’deki çingeneler  büyüttü.Kendi  aralarında  kavga  çıkarttılar.

Üstelik  namaza  5dk. Kala  başladı.Bu kavga farklıydı:tekme tokat /sövme …itişe  itişe kalabalığın üzerine  yürüdüler.Herkes  şaşkın bakışlarıyla  ne olduğunu anlamaya çalıştı.O bakış korkuluydu…baba yanında çocukları ile camiye gelmiş  üzerine yürüyorlar,tabi ki kim korkmaz…İama sakinleştirmeye çalışıyor ,ama dinleyen yok .Vakit geldi  herkes namaza duracak bunlar  ise  kargaşa  çıkartarak  milleti düşürmeye çalışıyor.T.C. Plovdiv yeni  Başkonsolosu Şener  Cebeci geldi-şaşkın .

Hatırlayacaksınız Katunitsa olayı,dünyanın dilinden düşmeyen  sahneleri .Bunlar  hepsi milleti alt /üst karıştırarak,diyalog ve tolerans yerine ,etnik çatışma  yaratmak isteyenler.Amaçları   tabi ki huzuru  ve barışı bozmak.Eğer müftü meselesi,para meselesi varsa ,kendin gidip görüş düzelt.Niye bayramda ?huzuru bosmak neyine yarıyacak?.Bir mesele varsa bu devlette polis var,adalet  var,mahkeme var…Başmüftülük  de var var ,sorunu orada hallet.

Bu kargaşadan faydalananlar da var :Bundan biri de medya.Aynı gün kavga hyerine gelen gazeteciler ,fotoğrafçılar bayram haberi yerine ,kavgayı,olayı yansıttı.Trud’gazetesi  foto muhabiri  Nikolay Spasov ‘u biraz izledim.Adam kavgayı çekiyor,birileri bağırdıklarında  ayırt etmek isteyenleri çekiyor.

Ve aynı anda bilgi toplamaya çalışıyor…neymiş,yarın birinci sayfaya çıkartacakmış,herkes duycakmış.Bunların önüne geçecek “ DURUN“diyecek  bizleriz,hoşgörü ve diyalog sayesinde devam edeceğiz .Müslüman olarak camii avlusuna taş mı düştü-kaldıracaz.Kilise avlusuna taş mı düştü-kaldıracaz.

Bir Bulgar komşu arabasını mı çalıştıramıyor-itecez.Bayramlarda et,şeker,baklava ikram edecez.Birbirimizle  dayanışarak ,o zaman kimse bizi düşüremeyecek.Birlikte hareket edecez.Tabiki hoşgörü adına,diyalog adına yapacaz bunları.



MEHMET İBİŞOV \HABERBG RUSE MUHABİRİ VE HABER EDİTÖRÜ 




Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓