REKLAM

ЩРИХИ ОТ ЖИВОТА НА МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК В СОФИЯ(5)

 НА СНИМКАТА:Ататюрк приема български дипломати сред тях е и депутатът Ангел Грозков в Анкара





По едно време останахме двамата и той започна да ми разказва за положението, в което се намира Османската империя:

 -Турският народ има превъзходни качества, но за жалост го оставят в мрак и невежество. Липсва му необходимото модерно образование. Режимът не позволява никакви обновление, било в областта на икономическия и социалния живот, било в работите на държавната машина. Значи, за да може Турция да диша свободно и да прогресира, за да бъде уважавана и зачитана, турският народ трябва час по-скоро да се пробуди от своя морален летаргичен сън, той трябва да се освободи също и от невежите и ретроградни ходжи, които да бъдат заменени с добре образовани светски учители. Нужно е да се изкорени от турския народ ориенталският манталитет както в интимния му живот, така също и в неговите външни прояви. Трябват на турския народ още много, твърде много реформи, за да може той да прогледне и се съвземе.
           
Какво казва Андрей Ляпчев за Ататюрк?

   В София Кемал поддържа близки и приятелски отношения с Данаил Крапчев, Бачо Кирков, Андрей Ляпчев, които са запазили отлични спомени за него. След време пред членовете на една турска делегация Андрей Ляпчев казва
Мустафа Кемал паша е мой съгражданин. Предайте му моите сърдечни поздрави. Готов съм да направя всичко, което казва, за развитието на българо-турското приятелство. Познавам го от времето, когато беше военен аташе в София. Той е на-умният човек на нашето време. Моите уважения.
Окачил снимки на приятеля си Димо Ачков у дома си

       Един от най-близките български приятели на Ататюрк, както беше подчертано, е Димо Ачков, с когото се познават още от Солун, окачил всички негови снимки по стените на дома си. За честванията, свързани с 10-годишнината от обявяването на Република Турция, Ачков посещава Анкара и се среща със своя стар приятел, който му подарява кърпа с избродиран надпис „на приятеля мосю Ачков”. Ласкаво за Ататюрк се изказва и Фердинанд. В Берлин, след детронацията му, се среща с Шакир бей, на когото казва: „Държа да поздравите Мустафа Кемал Ататюрк. Още в София, докато беше военен аташе, разбрах, че той е роден за велики дела. Гордея се, че го познавам.”

Снимка:Личен архив


(Следва продължение)



Проф.  Мюмюн ТАХИРОВ


HABERBG.NET
*Допуска се публикуване на текстовия материал само след писмено съгласие на HABERBG.NET, посочване на източника и добавяне на линк към haberbg.net.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓