REKLAM

Uluslararası Ana Dil Günü’nde Bulgaristan’daki Türklerden ‘ana dil’ tepkisi

🔺 Kırcaali'de Uluslararası Anadili Günü kutlandı FOTOĞRAFLAR: Güner Şükrü


HÖH milletvekili Erol Mehmet, parlamento kürsüsünden yaptığı konuşmada seçim dönemlerinde seçmenlere Türkçe hitap edemediklerini hatırlatarak bu yasağın devam etmesini eleştirdi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO), 1999 yılında ilan ettiği Uluslararası Ana Dil Günü Bulgaristan’da yaşayan Türkler tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanırken,  Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ana dillerini kullanmada  problem teşkil eden bazı yasaların hala yürürlükte olmasını eleştirdi.


SEÇMENLERE TÜRKÇE 
HİTAP  İSTEĞİ

Etnik kökenine bakılmaksızın tüm Bulgaristan vatandaşlarının seçme ve seçilme hakkının olduğunu belirten Erol Mehmet,
Tüm siyasi partilerin seçmenine ulaşma konusunda eşit haklara sahip olduğunu, ancak çeşitli etnik gruplara mensup yaşlı insanların Bulgarca bilmediklerini ve kendilerine Türkçe hitap edemedikleri için de bu hakkın partilerinden alındığını söyledi.


Yasaklar yüzünden seçim dönemlerinde Bulgarca dışında başka bir dilde seçmene seslenemediklerini hatırlatan Mehmet, Bulgaristan’da yaşayan Türklerin ana dillerinde konuşma hakkının ellerinden alındığını vurguladı.
Erol Mehmet, 7 yıldır  Türkçe dersi kitaplarının yeni basımı yapılmadığını hatırlattı

OKULLARDA TÜRKÇE EĞİTİMİ

Okullarda Türkçe dersi eğitimine de değinen Mehmet, Türk çocuklarının Türkçe dersi almaları konusunda sürekli bürokratik engellerin çıkarıldığını ve 27 yıldır  Türkçe dersi kitaplarının yeni basımı yapılmadığını hatırlattı.


 Uluslararası Ana Dil Günü,Fotinovo (Çakırlar) köyünde kutlandı (VİDEO)



Muhabir:Nahit Doğu
Kaynak:İHA

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓