REKLAM

Путин не иска война в Крим *ГОРЕЩА ТОЧКА*

Путин не иска война в Крим
Снимка: АФП
Президентът на Русия Владимир Путин не иска ситуацията в Крим да стигне до военни действия, а ако САЩ покажат готовност да приложат сила, той ще отстъпи. Така мисли директорът на украинския Център за изследвания на армията,
конверсията и разоръжаването Валентин Бадрак.

„Въпреки зловредната политика на Путин моето дълбоко убеждение е, че той не е възнамерявал и не възнамерява да доведе нещата до война. Неговата задача е смяна на властта в Киев и Крим, по възможност без кръвопролития”, казва Бадрак.

„За Украйна обаче това означава да бъде поставена на колене. Путин не е очаквал да срещне толкова сериозна съпротива в Крим. Разбира се, не е очаквал и такова твърдо противодействие от страна на международната общност”, анализира Бадрак.

Той смята, че победата на Украйна може да зависи от две неща - международната общност и предимството в информационната война. „Ако САЩ покажат готовност да помогнат на Украйна не само със думи, но и със сила, Путин веднага ще отстъпи. Той вече се колебае, въпреки че като цяло е неадекватна личност”, посочва Бадрак.

На въпрос дали Украйна може да очаква такава помощ от Вашингтон анализаторът отговаря: „Изпращането на кораби или самолети в близост до нашата територия е много добър сигнал, но още по-добре би било ясното предупреждение към Путин, че в случай на кръвопролития САЩ ще се намесят”.

Според Бадрак Путин не иска да бъде изолиран от международната общност, но все още се чувства силен във военно отношение. Президентът обаче не знае до каква степен ще се намеси международната общност. Сега Путин дава преимущество на две тези - създаването на враждебен образ на украинците пред руския народ и идеята, че Украйна не разполага с армия. До известна степен по първата точка той е отбелязал успех, смята Бадрак. Що се отнася до украинската армия - тя наистина е слаба, но духът на войниците е много по-висок от този на руснаците, казва Бадрак. „За Путин това беше шок. Той би искал да влезе в Киев като герой”, допълва Бадрак.


Превод и редакция: Нина Лесева       


Информационна агенция "Фокус"

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓