REKLAM

Kırım Tatarlarına büyük vaatler:KIRIM TATARCASI RESMİ DİL OLUYOR

Kırım, güvenlik ve ordu anlamında da Kiev’le bağlarını kopardı. Kırım’ın Rusya yanlısı Başbakanı Sergey Aksyonov ‘başkomutan’ ilan edildi.
Kırım’ın Rusya yanlısı yönetimi, meşruiyet arayışını sürdürüyor.  Bugün bağımsızlık bildirgesi kabul eden Kırım Parlamentosu, Kırım Tatarlarının haklarının korunmasına yönelik karara da imza attı.

81 milletvekilinin oy verdiği kararda parlamentonun Kırım Tatarlarının 20.yüzyılda yaşadığı trajik kaderin farkında olduğu, Kırım Tatarlarının vatanlarına dönüşünü ve buraya yerleşmesini adaletin sağlanması olarak kabul ettiği ve  Kırım Tatarlarının haklarına ilişkin garantiler vermeyi kabul ettiği bildirildi.
Kırım Tatarlarına büyük vaatler
Resmi dil, %20 kota, sosyal, kültürel, finansal haklar...

Parlamentonun kararına göre, Kırım Cumhuriyetinin yeni Anayasasının kabul edilmesiyle birlikte Kırım Tatarcası Rusça ve Ukraynaca ile birlikte resmi dil statüsü alacak.

Karara göre, Kırım Parlamentosunda Tatarlara %20 oranında kota ayrılması, il, ilçe, kent yönetimlerinde Kırım Tatarlarının temsilciliği  Anayasa ile garanti altına alınacak.  Kırım Tatarlarının Kurultayı ve kurultayda oluşturulan kurumlar  tanınacak.  Kırım’a dönen Tatarların yerleşmesi için bir yıllık ve beş yıllık planlar  kabul edilecek. Kırım Tatarlarının hukuki, organizasyonel,  finans ve toprak sorunları çözülecek.  Kırım Tatarlarının ulusal kültür alanındaki hakları korunacak. Kırım’da Kırım Tatarcasıyla eğitim veren ilk, orta ve yüksek eğitim kurumları geliştirilecek.  18 Mayıs 1944 sürgününden sonra değiştirilen yer adlarının yanı sıra, tarihi yer adları da kullanılabilecek. Kırım Tatarcasıyla yayın yapan yazılı ve elektron medya kuruluşları geliştirilecek.

Parlamento başkanı Konstantinov  kabul edilen kararın “tarihi” önem arzettiğini söyledi ve Kırım Tatar halkının bu kararı 70 senedir beklediğini bildirdi: “Kırım Tatarları ne Sovyet döneminde, ne de Ukrayna’nın bağımsızlığı döneminde bu kadar hak elde etmedi. Bunlar, Kırım Tatar halkının uzun yıllardır uğruna mücadele verdiği haklar”.

Daha önce de Kırım'ın Rusya yanlısı Başbakanı Sergey Aksyonov Kırım Tatarlarına Başbakan yardımcılığı ve iki bakanlık vermeye hazır olduklarını bildirmişti. Ancak Kırım Tatarlarının temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi, mevcut hükümeti meşru kabul etmediğini bildirmiş, işbirliği önerisini reddetmişti.Kırımda askeri hastane kuşatıldı

Peki Tatarlar şimdi ne düşünüyor?

Bugün Akmescit'te basın toplantısı düzenleyen Kırım Tatar Milli Meclisi başkanı Refat Çubarov  parlamentonun Tatarların  haklarını garanti eden kararını olumlu bulduklarını, ancak referandumu boykot kararının halen geçerli olduğunu bildirdi.  Çubarov, Kırım yarımadasının devlet statüsünün mevcut parlamentoyla çözülemeyeceğini,  Kiev, Washington ve Brüksel'in devreye girmesi gerektiğini vurguladı.  Meclis Başkanı, Rus askerleri Kırım'da kaldığı sürece mevcut yönetimle her hangi görüşmenin ve hükümette yer alma tekliflerini kabul etmenin imkansız olduğunun da bir kez daha altını çizdi: "Ne zaman işgal biter, o zaman konuşuruz".

Gönül Şamilkızı - TRT Türk

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓