REKLAM

Bugün 3 Mart Bulgaristan Milli Günü

    

Bugün 3 Mart Bulgaristan Milli Günüdür. Bulgaristan, beş asır devam eden Osmanli egemenliğinden Kurtuluşunun 139. yıldönümünü kutluyor


3 Mart 1878 yılında Rusya ile Osmanlı İmaparatorluğu arasında Ayastefanos (Yeşilköy) Antlaşması imzalanıyor ve böylece (1877-1878) Rus-Osmanlı Savaşı sona ermiş oluyor. Bu Antlaşmayla Osmanlı İmparatorluğı yenilgiyi kabul ediyor ve Üçüncü Bulgar devletinin temelleri atılıyor.

 Bulgaristan, özerkliğine kavuşuyor, fakat Osmanlı İmparatorluğuna vasal bir ülke konumunda kalıyor. Sınırları ise, İmparatorluğunun Bulgarların yaşadığı Avrupa kısmındaki hemen hemen tüm toprakları kapsamaktadır. Bulgaristan devletinin yüzölçümü 170 bin kilometre kareyi buluyor. Bulgaristan, Ayastefanos Barış Antlaşmasını imzalayan ülkeler dışında, başka ülkeler tarafından da tanınması isteği de dahil, birçok hakka sahip oluyor. Bunlar arasında uluslararası ticari ilişkileri ve kendi ordusunu ve polisini kurma hakkı da yer alıyor. 
Fotoğraflar:BGNES

Ayastefanos Barış Antlaşması, Bulgaristan’a ulusal birlik idealini beraberinde getiriyor. Antlaşmanın imzalandığı gün ise on yıllardır resmi bayram olarak kutlanıyor. 1990 yılında Devlet Konseyinin ve Halk Meclisinin kararı ile Milli Gün olarak ilan ediliyor. Bugün Bulgaristan’ın Osmanlı egemenliğinden Kurtuluşunun 139. yıldönümü ülke genelinde farklı etkinliklerle kutlanıyor. 


Kaynak:Bulgaristan Milli Radyosu,






Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓