REKLAM

Türkiye'deki referandum oyu için Bulgaristan'da 7-9 Nisan'da sandık açılacak

  

16 Nisan 2017 günü yapılacak yeni anayasa referandumu için Bulgaristan'da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşı  olanlar da oy kullanacak


HABERBG.NET'in edindiği bilgiye göre Bulgaristan'da oy kullanma tarihleri 7-9 Nisan arasında yapılacaktır. Oy kullanılacak yerler şöyle:

Sofya Büyükelçiliği, Filibe Başkonsolosluğu ve Burgaz Konsolosluğu'nda  sandık açılacaktır.

27 Mart: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.
Yurt dışından giden oylar  Türkiye’deki oylarla birlikte aynı anda açılacak.

Anayasa değişikliği neler getiriyor?

  • Anayasa Değişikliği Kanunu'na göre, milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek.
  • TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak. Bir sonraki genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi, 3 Kasım 2019'da birlikte yapılacak.









Telif hakkı

  • Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak.
  • Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenecek.

  • Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.
  • Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

  • TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.
  • Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 17'den, 15'e düşürülecek.
HABERBG.NET

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓