REKLAM

Suriyeli aileye Filibeli iş adamı Kemal Timev kucak açtı

Suriyeli aileyi,Elin Pelin kasabası halkı ikamet etmesine istememişti.

 Suriye'deki iç savaştan kaçıp Bulgaristan'a gelen Halepli Caber ailesi, bir süre sığınmacı kampında kaldıktan sonra başkent Sofya yakınlarında sadece Hristiyanların yaşadığı Elin Pelin adlı kasabaya yerleşmek istedi.
Ancak kasabanın Belediye Başkanı İvaylo Simeonov, yerel halktan aşırı milliyetçi grupları seferber ederek Caber ailesine karşı kampanya başlattı ve kanunen mecbur olduğu halde ailenin ikamet kaydını yapmayı reddetti. 

Fabrikasında iş verdi, ev tuttu

Kasabalının düşmanca tavırları nedeniyle kaldıkları evden ekmek almak için dahi çıkmaktan korkan Caber ailesinin dramını medyadaki haberlerden öğrenen Filibeli iş adamı Kemal Timev aileye kucak açtı.
Timev, Filibe’ye 13 kilometre uzaklıktaki Brestovitza köyünde sahibi olduğu kereste fabrikasında 58 yaşındaki baba Fahim Caber ve 24 yaşındaki oğlu Ahmed'e iş vererek, rahat yaşayabilmeleri için yakınındaki Ustina köyünde bir de ev tuttu.

"Adaletsizlikten kurtarmak için davet ettim"

Timev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailenin Bulgaristan'da huzurlu ve güvenli bir yaşam sürdürmesi için onlara maddi ve manevi destek vermekten büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
İki ay önce Suriyeli ailenin maruz kaldığı yabancı düşmanlığını öğrendiğinde hiç tereddüt etmeden onlara yardım eli uzatmaya karar verdiğini söyleyen Timev, "Savaştan kaçan, başka ülkelere sığınarak yaşamak zorunda kalan insanlara din, milliyet, ırk, dil ayrımı yapılamaz." dedi.
Bulgaristan'da birçok ailenin okumaya ya da çalışmaya yurt dışına gitmiş olan yakınları bulunduğunu unuttuklarına işaret eden Timev, şöyle konuştu:
"Bulgarların da çocukları yurt dışında. Irkçılara tepki gösteren Bulgarlar, 'bizim de yurt dışında çocuklarımız var, onlara da mı böyle davranılsın' diyorlar. Bu tepkileri çok güzel. Birçoğumuzun yurt dışında göçmen olarak yaşayan yakınlarımız var. O insanlara da bu Suriyeli aileye gösterilen muamele gösterilirse ne olacak? Adil davranmalıyız."

"Savaş bitince Suriye’ye döneceğiz"

Ahmed Caber ise huzur ve güven içinde bir yaşam kurabilmelerine vesile olan Timev’e minnettar olduklarını söyledi.
Elin Pelin’deki döneminde annesinin sürekli ağladığını ancak Rodop'ta iyi komşuları ve yardım sever insanları gördükten sonra yüzü güldüğünü anlatan Caber, bir gün savaş bittiğinde Suriye’ye dönmek istediklerini dile getirdi.
Caber, "Burada huzur bulduk, ama savaş bitince Suriye'ye döneceğiz. Orası bizim vatanımız, anılarımız, arkadaşlarımız, akrabalarımız da orada." dedi. 

Kaynak:AA
Fotoğraflar:AAhvan Radoykov

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓