REKLAM

Bulgaristan'da otomobil fiyatları Türkiye'ye göre 5 kat daha ucuz


Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığını devralan Bulgaristan'ın en büyük sorunu gelirlerin fiyatlardan hızlı artması, doğru okudunuz! 


Sözcü Gazetesi'nden Bora Erdin imzalı habere göre Bulgaristan'daki fiyatlar Türkiye'ye göre 5 kat daha ucuz.Çalışan gelirlerinin hızlı artmasının enflasyonu yükselteceğinden endişe ediliyor. Öte yandan Türkiye'nin sınır komşusu olan ülkedeki asgari ücret 510 Leva yani 1182 TL'ye yükseldi. 

Her ne kadar Türkiye'deki 1603 TL'lik asgari ücretten 420 TL gibi az bir ücret olsa da ülkede fiyatlar Türkiye'ye kıyasla oldukça düşük seviyelerde. Örneğin ülkede 2001 model aynı kilometrede aynı marka ve model aracın fiyatı 4 bin 940 Leva yani 11 bin 500 TL iken Türkiye'de 68 bin TL'ye ulaşıyor. Yani Bulgaristan'daki bir asgari ücretli 10 aylık maaşı ile aynı araca sahip olurken Türkiye'deki asgari ücretli 42 aylık maaşı ile alabiliyor.


2hp31hp3hpph1hp
Bulgar levası Türkiye'de değerlendi

2008 YILI: 1 LEVA: 0,87 TL
2018 YILI: 1 LEVA: 2,31 TL

1 Ocak 2007'de AB'ye tam üye olan Bulgaristan henüz Euro Bölgesi'ne girmedi. Kademeli olarak Euro kullanmaya başlanacak olan ülkenin haziran 2018'e kadar yürüteceği dönem başkanlığı süresince geçişi hızlandıracağı tahmin ediliyor. Halen para birimi olarak Leva kullanan ülkenin parası 10 yıl gibi bir sürede değeri TL'nin üzerine çıktı. 2008 yılı ocak ayında TL'den değersiz olan 1 Leva 0,87 TL ediyordu. Ancak bugün 1 Leva 2 lira 31 kuruş oldu.

GELİRLER FİYATLARDAN HIZLI ARTIYOR

Bulgaristan'da ekonomide konuşulan önemli konularında başında çalışan ücretlerinin ve gelirlerin tüketim ürünlerindeki artışın üzerinde artması gösteriliyor. Maliye Uzmanı Emil Hırsev yaptığı açıklamada; “Bulgaristan'da gelirler, fiyatlardan daha fazla artıyor. Son üç yılda gelirlerde ortalama yüzde 10 oranında artış oldu” diye yorum yaptı. Hırsev, “Bu durum enflasyona kötü yansıyacak” dedi

ANNEYE BİR YIL ÜCRETLİ İZİN





 Çocuk evlat edinen ve asgari ücretle çalışan bir anne aylık 340 leva alıyor.
Sözcü Gazetesi'nin haberi


Sosyal haklar konusunda da birçok yeniliğe imza atan Bulgaristan'da annelere müjdeli bir haber verildi. Temmuz ayı itibariyle 5 yaş altında çocuk evlat edinen herkesin 1 yıllık izin kullanma ve annelerin aldığı çocuk parası miktarının yüzde 90'ını alma hakkı getirildi. Çocuk evlat edinen ve asgari ücretle çalışan bir anne aylık 340 Leva yani 785 TL alacak.


Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓