REKLAM

Erdoğan'dan Sofya camisinin onarımı sonrası 'birlikte açalım' çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Demir kilisenin açılışına katıldı.  FOTOĞRAFLAR:haberbg.net

İstanbul Balat’ta bulunan Bulgar Sveti Stefan Kilisesi, (Demir Kilise) 7 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından bugün resmi törenle açıldı.

Kilisenin açılışına Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov,Cumhurbaşkanı Erdoğan,Başbakan Boyko Borisov,Türk ve Bulgar bakanlar ve çok sayıda din adamları katıldı.

T.C. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin restorasyon alanında oldukça birikimli ve tecrübeli bir ülke olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması Video:haberbg.net 

"Son 15 yılda ülkemizdekilerin yanı sıra Balkanlar, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Asya, Orta Asya ve Doğu Avrupa'yı içine alan geniş bir coğrafyada 5 binden fazla eserin restorasyonu Türkiye'nin katkılarıyla gerçekleşmiştir. Bu eserleri korumak ve yaşatmak gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzdur. 


Başbakan Binali Yıldırım,Boyko Borisov ile baş başa görüşme gerçekleştirdi

''Bulgaristan'da çok sayıda Osmanlı eserin onarıma ihtiyaç var''
Osmanlı döneminde şimdiki Bulgaristan toprakları üzerinde çok sayıda cami, han, hamam, köprü, türbe gibi tarihi eser niteliğinde yapılar inşa edilmiştir. Bulgaristan'daki tarihi vakıf eserlerinin ve camilerin de onarıma ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Demir Kilise örneğinde olduğu gibi ortak kültürel mirasın muhafazasına yönelik bu çalışmaları birlikte yapabiliriz. Bulgar dostlarımızla Demir Kilise restorasyonunda gerçekleştirdiğimiz iş birliğini Bulgaristan'daki ibadethaneler konusunda da sürdürmeyi ümit ediyoruz. 
Sofya camisinin birlikte açalım çağrısı
Sofya'daki 1882'den beri ibadete açık tek cami olan 450 yıllık Kadı Seyfullah Efendi Camisi'nin restorasyonunun tamamlandığını öğrendim. Bu önemli kültür mirasımızın açılışını sizlerle birlikte yapmaktan memnuniyet duyacağımızı da ayrıca belirtmek istiyorum."


Onarımı sonrası Bulgar kilisesi böyle görünüyor




''Gerek yenilenen eserlerin gerek eski eserlerin bakım ve muhafazasının da Bulgar dostlarımızca layıkıyla yapılacağından şüphe duymuyorum''.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 07.01.2018. tarihli konuşması
Türkiye olarak bu alandaki deneyimlerini ve ihtiyaç duyulması halinde katkısını Bulgaristan ile paylaşmaya hazır olduğunu kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bulgar devletiyle dayanışma ve iş birliği içinde yürüttüğümüz bu projenin diğer benzeri projelere ilham kaynağı olmasını diliyorum. Bulgar cemaatimizin huzur ve güven içinde ibadetlerini yerine getirecekleri Sveti Stefan Kilisesi'nin bilinen ismiyle Demir Kilise'nin de restorasyonunda emeği geçenleri, yüklenici firma olarak Taş Yapı'yı, mimarından mühendisine işçisine herkesi tebrik ediyorum. Bir kez daha sizlere sevgilerimi saygılarımı sunuyorum."
Başbakan Boyko Borisov'un konuşması Video:haberbg.net
                         
BULGARİSTAN'DAN KİMLER KATILDI?

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve kabinesi,Razgrad Valisi Günay Hüsmen,Eski Kültür Bakanı Vejdi Raşidov,Başmüftü Mustafa Hacı,İstanbul Büyükşehir Belediye'nin Bulgaristan'daki kardeş belediye başkanları,din adamları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kemal ÖZTÜRK,Istanbul
 HABERBG.NET
FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞENİN HABERDAR OLUN

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓