REKLAM

Atatürk'ün Sofya'da geçirdiği günler(6)

🔺 "Zora" gazetesi, Kemal Atatürk'ün cenazesinde Bulgar heyetini ayrıntılarıyla anlatıyor

DEVAMI


Kemal Atatürk'ün vefatı nedeniyle, "Slovo"  gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Meçkarov şunları yazar:


''Mustafa Kemal, Osmanlı İmparatorluğu'nun ''bedenini''acımasızca kesen bir cerrahtır''.

Zora gazetesinden A. Danail Krapçev şöyle yazar,


''Hiç kimse Atatürk'ün davası biteceğinden şüphe edemez.Ama üç şey onunla gidecek:ateşli karakter,güçlü ve sonsuz enerji,düşünce ve koşulsuz irade ''.

Slovo gazetesi müdürü ve milletvekili Todor Kojuharov 1938 yılında bunları yazar:

''Atatürk'ün şeref ve haysiyet dolu adı, unutulmaz bir hafıza ve gelecek nesiller için bir ders niteliğinde Ankara'da taşlarda sonsuza dek yazılacak.Bu dünyada, bu çok büyük ve güçlü insan çağdaş olarak yaşadı.Bir yıldırım vuruşu  ile yabancı birliklerin işgalini yendi,keskin kılıç gibi düzenlemelere karar verdi ve bir  vuruşta halifenin tahtını kaldırmayı başardı.

Ülkesini serbest bıraktı, halkının milli tutkusunu uyandırarak umutsuzlukları yitirdi ve modern bir sivil toplum yarattı.İşte bu! Atatürk davası olarak gözlerimizin önünde yaptığı mucizedir.Bu sıra dışı adamın ölümünden sonra, dünya artık çok ilginç değil".


Bulgar hükümeti  Zora gazetesinde başsağlığı mesajı yayınladı

Bulgaristan çarı III. Boris 10.11.1938'de Zora gazetesinde  resmi başsalığı mesajı yayınladı. Altyazı  "Diğer başsağlığı'' başlıklı yazıda Mustafa Kemal'in ölümünün duyurulmasından hemen sonra saraydaki bayrak yarıya indirildiği yazar. Çar Boris , Meclis Başkanına bir başsağlığı telgrafı gönderdiğini  yazar.Aynı zamanda, Başbakan Dr. Köseivanov, Ulusal Meclis Başkanı Sn. S. Moşanov ve diplomatik temsilciler başsağlığı dilediklerini dile getirdiler.

Aynı konuda birkaç makale daha var. İngiliz gazeteci Ward Price hatıralarını ve izlenimlerini şöyle yazıyor:


''Eski Türkiye'yi bilenler için yaptığı değişiklikler düşünülemez gibi görünüyor.İlk  sıradışı çalışması Türkiye'yi bir Ortaçağ'dan modern bir devlete dönüştürmekti.Kemal Atatürk, Sürekli ve acımasızca binlerce yıldır var olan kısa süreli kurum ve gelenekleri  kararname ile yok ederek halkını modernize etti...''

Atatürk'ün cenazesinde Bulgar heyeti


13 Kasım 1938 tarihli sayısında "Zora" gazetesi, Kemal Atatürk'ün cenazesinde Bulgar heyetini ayrıntılarıyla anlatıyor.

''Türkiye Cumhuriyeti'ni merhum Cumhurbaşkanı'nın cenaze töreninde temsil edecek resmi delegasyon zaten hazırlanmışır.Delegasyonda şu kişiler yer  alır: Çar Boris'in  temsilcisi General Panov,Savaş Bakanı General Teodosi Daskalov ve Bulgar Ordusu Garnizon Generali Konstantin Lukaş.Cenezaye 72 Bulgar askeri gönderilecek...''

"Kemal Atatürk Antlaşması" başlıklı yazıda şöyle yazıyor:


 ''Yeni Türkiye geçmişte olduğu gibi fetheden ülke olayamaycak, ama ekonomik olarak güçlü bir devlet olacak.Ordudan koptuğumuz zaferler, gelecekteki zaferlerimiz için zemin hazırladı.Ve şimdi yeni ekonomik ve bilimsel zaferlere hazırlanalım ''.









Prof.Mümün Tahir


HABERBG.NET

* HABERBG.NET'in onayı alındıktan sonra yazı materyalinin yayınlanmasına kaynak gösterme şartıyla izin verilir.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓