REKLAM

Atatürk'ün Sofya'da geçirdiği günler(9)

DEVAMI

1933'te Türkiye Cumhuriyeti'nin 10'uncu yıldönümü vesilesiyle Milli Eğitim Bakanı Dr. Atanas Boyaciyev'in başkanlığında bir Bulgar heyeti kutlamalara katıldı.

Bulgar heyetinin selam ve dileklerine cevaben  Kemal Atatürk şunları söyledi:
''Lütfen, Bulgar halkına olan büyük duygularımı iletin. Balkan halkları arasında tam bir anlayışa ulaşmak için aynı enerjiyle çalışmaya devam edeceğim'' .

1 Kasım 1933'te Meclis'in üçüncü oturumunun açılışında Atatürk Bulgaristan hakkında ne dedi?



'' Bulgaristan ile dostane ve güvenilir ilişkilerimizi genişletmek için her fırsattan yararlanıyoruz ... Bulgaristan ile ekonomik ve politik ilişkilerin gelişmesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin gerçek ciddi isteklerine cevap veriyor ''.

Bu sözler,büyük devlet adamının ve Başkomutanın Bulgaristan'a karşı tutumunun yanı sıra dış politikasının dayandığı temelleri yansıtmaktadır.Atatürk,pratik ve teorik çalışmalarında modern Avrupacılığın ilkeleri ve temelleri gözetlemiştir.Bugün onun antlaşmaları ve değerlendirmeleri günceldir.

Ankara Büyük Millet Meclisi binasında 25 Ekim 1931 tarihinde Balkan Konferansı'nda yaptığı konuşmada Kemal Atatürk şunları söyledi:


🔺 Büyük Meclis Binasında konuşması
''Bugün, Balkan ülkeleri - Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Yugoslavya ve Türkiye bağımsız siyasi birimlerdir.Türkiye de dahil olmak üzere son yüzyıllarda ortaya çıkmış günümüz Balkan ülkelerinin, tarihe gömülmüş olan Osmanlı İmparatorluğu'nun kademeli olarak parçalanmasının bir sonucu olduğu söylenebilir.Bu anlamda Balkan halkları yüzyıllar boyunca süren ortak bir tarihe sahiptir.Bu tarihte hüzünlü anılar varsa  tüm Balkan ülkelerinde yaygındır.

Türkiye'nin içlerindeki kısmı daha az acı değil ...İnsanlık dışı ve nihayetinde, üzüntüye layık olan şey, insanları mutlu etmek için boğaz boğaza gitmeye zorlayan sistemdir.İnsanları mutlu etmenin tek yolu, karşılıklı uzlaşmaya, maddi ve manevi ihtiyaçların karşılıklı olarak yerine getirilmesine yol açan eylemler ve çabalardır.Toplumun gerçek mutluluğu, ancak bu üstün ideal taraftarlarının çoğalması ve başarılı olması  elbette  sadece dünya barışı koşullarında mümkündür ''.


I. Dünya Savaşını nasıl öngördü?


Mustafa Kemal'in Bulgaristan'da askeri ataşe olduğu yıllar I. Dünya Savaşı'nın arifesidir.Bir asker olarak onun kaçınılmaz olduğunu hisseder.Uluslararası çevreyi derinden takdir ettiği İstanbul'daki arkadaşlarına mektup yazdı.O zaman bile, Amerika'nın savaşa dahil olacağı ve Avrupa'dan çıkıp bir Dünya Savaşı olacağı öngörüsünde bulunuyor.Nitekim, Sofya'da askeri ataşe sırasında savaş patlak verdi.Tarih 28 Haziran 1914 yılı.Atatürk, askeri harekatı yakından takip eder ve bunun temelinde aşağıdaki sonuca varır:


''Bu savaş Almanların düşündüğü kadar çok çabuk bitmeyecek.Fransız ordusunun tasfiyesinin yanı sıra, Mansh'ın ele geçirilmesi ve Paris'e girilmesi savaşı tamamlamak için yeterli olmayacaktır.


İngiliz filosu yenilgiye uğratılmış olsa da, Moskova'ya uzanan geniş topraklar, Napolyon savaşlarında olduğu gibi Almanya'nın güçlerini tüketecek.Bu açıdan savaşa katılmak için acele etmenin bir sebebi yok.Bu düşüncelerle iktidarla paylaşıyorum ama onları ikna edemiyorum''.








Prof.Mümün Tahir


HABERBG.NET

* HABERBG.NET'in onayı alındıktan sonra yazı materyalinin yayınlanmasına kaynak gösterme şartıyla izin verilir.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓