REKLAM

Meclisteki Milliyetçi parti Türkçeyi yasaklamak istiyor

Vızrajdane partisi,  Kostadin Kostadinov, Türkçe yasak, milliyetçi parti, kamu binalarında ceza, Türkçe konuşmak,

Bulgaristan Ulusal Halk Meclisi'nde en küçük  siyasi grubu oluşturan Vızrajdane- Diriliş  partisi kamu binalarında Türkçeyi ve yabancı dillerde konuşulmasını yasayla yasaklamak istiyor.


 Bulgar Dili kanunu tasarısı mecliste kabul edilmesi durumunda  Bulgarca, kamu kurumlarında çalışanlar için zorunlu olacak ve Türkçe konuşulması  100 ile 500 leva arasında para cezası öngörülüyor.

Tasarıya göre  ülke genelindeki tüm yön tabelalar sadece Bulgarca dilinde yazılacak. Sadece bu değil, hatta kimlik kartların (liçna karta) sadece Bulgarca yazılacak, Latincesi kalkacak.  


Vıjrajdane partisi lideri Kostadin Kostadinov, benzer uygulamanın Fransa'da olduğunu, orada kimlik kartları sadece Fransızca yazıldığını, liçna kartalarda Latince yazılması gereksiz olduğunu savundu.

24 çasa gazetesine verdiği mülakatta Kostadinov , örneğin Güney Bulgaristan'a dönen  Türkiyeli göçmenler yetkililerle nasıl konuşacaklar? sorusuna şöyle yanıt verdi?

''Dönmüşlerse yaşadıkları cumhuriyetin resmi dilini bilmeleri gerekmektedir. Her birinin doğuştan Bulgar vatandaşlığı vardır. Anayasa'da Bulgarca bilmenin her Bulgar vatandaşının hakkı ve yükümlülüğü olduğunu belirtir'' diye konuştu.


Benzer kanun tasarısı 2011 yılında Ataka partisi ve 2018 yılında da Birleşik Vatanseverler koalisyonu tarafından meclise sunulmuş ve  oy çokluğuyla reddedilmişti.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓