REKLAM

"Atatürk'ün Sofya Günleri" sergisi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yotova'nın katılımıyla açıldı

Atatürk'ün Sofya günleri sergisi, Büyükelçi Aylin Sekizkök Atatürk, İliyana Yotova Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Mustafa Kemal Atatürk'ün Sofya'da askeri ataşe olarak görev yaptığı dönemde yazdığı raporların yer aldığı tarihi belgeler, ilk kez sergide bir araya getirildi.


Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Bulgaristan Arşivler Ajansı ile iş birliğinde hazırlanan, "Mustafa Kemal Atatürk'ün Sofya Günleri" adlı arşiv belgeleri sergisi, Bulgaristan Arşivleri Sergi Salonu'nda  saat 17.00'de açıldı.


Serginin Açılışına Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova, Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal, Bulgaristan Arşivler Ajansı Müdürü Doç. Mihail Gruev,Eski Kültür Bakanı Vejdi Raşiov, HÖH lideri Mustafa Karadayı, Kasım Dal, çok sayıda davetli siyasetçi ve vatandaş katıldı.



Sergide, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivlerinde muhafaza edilen, Mustafa Kemal Paşa'nın askeri ataşe olarak 1913-1915 yıllarında Sofya'da görev yaptığı 15 aylık döneme ait 24 belge yer alıyor. Belgelerde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın askeri biyografisi ve Sofya'dan kaleme aldığı raporlar öne çıkıyor.


Atatürk'ün Bulgaristan -Türkiye ilişkilerinin ''mimarı'' olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova  sözlerine şöyle sürdürdü;

''Sergi, en büyük devlet adamlarından Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatından ve çalışmalarından yeni kesitler sunuyor. 20. yüzyılın başlarından itibaren Sofya'da kaldığı zamanda, savaşlar arasında Balkan halklarının kaderinin belirlendiği çok zor bir dönemdeydi. Tıpkı onun dediği gibi 'Türkiye ve Bulgaristan dost olmalı. Bulgaristan'a karşı olan Türkiye'ye de karşıdır'' diye konuştu.

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök yaptığı konuşmada;

''Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hanımefendinin dediği gibi, Sofya'da kurduğu dostlukların iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine nasıl katkı sağladığını ve Sofya'dan ayrıldıktan sonra ve vefatından sonra bile adının, Bulgar toplumun her kesiminden nasıl sevgi ve hayranlıkla anıldığını göreceğiz. Bu anlamda Atatürk'ün adını ölümsüz kılan ve tarihe damgasını vuran  bir asker olarak cephede elde ettiği zaferler veya siyasi bir lider olarak hayata getirdiği yeniliklerden çok, Atatürk'ün temelinde dayandığı devasa bir fikir ve düşünce dünyasını anlayacağız''


Atatürk'ün çalışma odası, Atatürk Sofya günleri, Atatürk Askeri Ataşe, Atatürk Bulgaristan, Atatürk belgeleri ve yazışmaları, Atatürk sergisi
 Büyükelçilik konutunda Atatürk'ün çalışma odası yenilendi, resmi yazışmalardan oluşan arşiv belgeleri sergileniyor

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓