REKLAM

İlham Aliyev Sofya'da: Bulgaristan'a ilave doğalgaz sağlayacağız

Azerbaycan ve Bulgaristan cumhurbaşkanları ortak basın toplantısında konuştular

İki günlüğüne Bulgaristan'a resmi ziyarette bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı ilham Aliyev, Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile görüşmesinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuştular.


Azerbaycan Cumhurbaşkanı ilham Aliyev, Rumen Radev ile Bulgaristan'ın ilave doğalgaz ihtiyacını karşılamak için görüştüklerini dile getirerek,

''Döndüğümde bu konuyu gündeme getirip masaya yatıracağız.  İlave doğalgaz ihtiyacını karşılamak üzere üretimi ve arzını artırmak için çaba göstereceğiz. Yıllar içinde kendimizi güvenilir bir tedarikçi ve ortak olarak kanıtladık'' dedi.


 Cumhurbaşkanı Aliyev, 2015 yılında Bulgaristan ile Azerbaycan arasında imzalanan stratejik ortaklık bildirgesini hatırlatarak, üzerindeki tüm konuların yerine getirildiğini söyledi. ''İkili anlaşmalara varacağız ve daha önce yaptığımız gibi uygulayacağız'' diye ekledi.



Aliyev, Radev'e daveti ve  gösterdiği misafirperverlik için teşekkür ederek, hem  ikili hem de heyetler arası görüşmelerde samimi ortamda gerçekleştiğine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Azeri mevkidaşını başkent Sofya'daki Aleksandır Nevski katedrali önünde resmi törenle karşıladı. Ardından Aliyev, Meçhul anıt önünde çelenk bıraktı.

Azeri doğal gaz akışını sağlayan Yunanistan-Bulgaristan doğalgaz boru hattı (İGB) yarın saat 11.00'de Ulusal Kültür Sarayı'nda (NDK ) Rumen Radev'in ev sahipliğinde yapılacak törenle hizmete açılacak. İlk aşamada yıllık 3 milyar metreküp doğal gaz taşıması öngörülen hattın, Bulgaristan kapasitesini yıllık 5 milyar metreküpe çıkarılmasını istiyor.


ELEKTRİK İHRACATINA KARŞIN DOĞALGAZ ALIMI


Cumhurbaşkanı Radev basın toplantısında yaptığı konuşmada, ''Azerbaycan bizim için arzu edilen, öncelikli ve güvenilir bir ortak olarak kendini kanıtladı. Ben, farklı alanlarda pragmatik ve verimli işbirliğimizi geliştirmeye devam etme niyetimizi paylaştığımız için mutluyum'' dedi.


Cumhurbaşkanı Radev, kriz koşullarında yeni fırsatlar ve yenilikçi çözümler arandığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Aliyev ile gübre, polimer, cam üreticileri gibi büyük endüstriyel tüketicilerin doğrudan Azerbaycan'dan gaz alması ve birlikte üçüncü pazarlara girme ve karı paylaşma olasılığını görüştüklerini söyledi. 


Bulgaristan'ın elektrik ihracatına karşın Azeri gazın alımına ilişkin detaylı görüşmeler yapıldığını aktardı.  İlham Aliyev, Azerbaycan'ın Devlet Petrol Şirketi "Sokar"ın Bulgaristan'da elektrik üretimi ve ihracatı için bir ofis açmasını, buna karşılık petrol ve doğalgaz ihracatı yapılması konusunda görüştüklerini söyledi.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓