REKLAM

Говори роденият в България учител на президента Ердоган: Беше много възпитан ученик

В навечерието по случай 24 ноември- Деня на учителя, говори преподавателя на президента на Р.Турция Реджеб Таийп Ердоган 📷 İHA
Роденият в България 92-годишен пенсиониран учител Мюзекка Гюрбюз разказа пред агенция ИХА за ученическите години на президента Ердоган.


  Живеещият в турския град Коджаели Мюзекка Гюрбюз, след като завършва основното си образование в България се изселва в Турция и през 50-те години на миналия век учи в духовното училище в Истанбул.


Продължавайки своето образование във Висшия ислямски институт, Гюрбюз започва своята преподавателска кариера като се завръща в духовното училище в Истанбул. Той отбелязва,че е бил едни от първите завършили духовното и Висшия ислямски институт на пегапoлиса Истанбул. Гюрбюз се гордее затова,че е създал успешни и талантливи ученици, сред който е и президента Ердоган.


Заявявайки, че е роден през 1930 г. в село Глоджево, област Русе,  и е завършил основното си образование в града, по това време в Русе е била запазена османската традиция и той е завършил  такова училище, като е научил османски език. След изселването си в Турция през 50-те години на миналия век, Гюрбюз казва:
По това време в България бяха закрити духовните училиша, а пък в Турция отваряха врати.  Дойдох тук. Аз съм един от първите възпитаници на Истанбулската гимназия Имам Хатип. Тогава се откри Висшият ислямски институт и аз го завърших. След това станах учител в духовното училище.Преподавах на много млади хора, чиито имена не мога да преброя. Всички завършиха при мен и сега изпълняват задълженията си. Дойдоха на добри места, сред тях е и президентът“.



За ученическите години на президента Ердоган казва, че е бил достоен , много добър възпитан ученик. Бил е кротичък и не би се държал лошо като другите останали съученици.


Той сядаше на първия ред и слушаше много внимателно, задавах му въпроси и веднага отгаваряше.Знаете, сред учениците има много най-различни деца. Имаше и такива, които не можеха да седят мирно, но той  беше умен и слушаше кротко уроците. Молим се да е с нас днес, дай Боже! Това е шанс за страната ни. Не е възможно за всеки. Аллах да пази страната ни от злото на неговия враг, нека се молим. Дано Бог им помогне“.

През 1990 г. след откриване на „Нювваб“  Мюзекка се завръща в Шумен, където става отново преподавател.


Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓