REKLAM

Avusturya, Bulgaristan'ın Şengen üyeliğine karşı çıkıyor

Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer'den Bulgaristan'a ''kırmızı ışık'' 📷 EPA

Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da düzenlenen AB-Batı Balkanlar Zirvesi'nde yaptığı konuşmasında, Bulgaristan'ın Şengen üyeliğine hazır olmadığını savunarak, ülkesinin bu yıl 95 binden  fazla düzensiz göçmenin yasa dışı olarak Avrupa dış sınırlarını aşarak giriş yaptıklarını söyledi. 



Karl Nehammer, Bulgaristan ve Romanya devlet başkanlarının katıldığı zirvede şunları söyledi;

''İçişleri Bakanımız Gerhard Karner, Bulgaristan ve Romanya'nın Şengen üyeliğine onay vermedi. Bu ülkelerin daha fazla zamana ihtiyaçları var. Avusturya'da 75 bin kayıt dışı yasadışı göçmenimiz var. Bu da Avrupa Birliğinin dış sınırını geçtikleri ve Avusturya gibi bir iç ülkeye geldikleri anlamına gelir. Öncelikle bu güvenlik sorununu çözmemiz gerekiyor'' dedi.


Romanya: Son ana kadar müzakere edeceğiz


Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Tiran'da yaptığı konuşmasında Romanya'nın karşı çıkan ülkelerle son ana kadar müzakere edeceğini söyledi. Klaus Iohannis,

''Son ana kadar kararlı kalmaya ve neticeyi istediğimiz yere götürme arzusundayız. Son ana kadar tartışmaktan ve müzakere etmekten vazgeçmeyeceğiz. Romanya ve Bulgaristan ile ilgili kararların tıpatıp aynı olmadığı düşünülürse, sonuçların da birebir aynı olması mümkün değil. Bu, her iki taraf için de uygun bir çözüm formülünün bulunamayacağı anlamına da gelmez'' şeklinde konuştu.


Rumen Radev umudunu seneye bıraktı



Cumhurbaşkanı Rumen Radev'den konuya ilişkin basın mensupların sorularını yanıtladı.

 ''Bulgaristan'ın gelecek yıl Şengene'e katılması için her türlü şansımız var'' diyen Radev, bu konu siyasete alet edilmemesi, parti liderleri arasındaki şahsi husumet için kullanılmaması çağrısında bulundu. Bu yıl üye olunamayacağını, tereddütle bakan devlet başkanlarıyla yapılan görüşmelerden bu sonucu çıkardığını dile getirdi.



Bulgaristan'ın Şengen üyeliğine karşı çıkan diğer ülke de Hollanda. AB'nin İçişleri ve Adalet Bakanları, bu Perşembe ve Cuma günü, AB Konseyi Başkanlığının şu anki sahibi olan Çek Cumhuriyeti’nin başkanlık edeceği Brüksel'deki toplantıda üç aday ülkenin teklifi tartışacak ve oylanacak.


Şengen, pasaport taşımaya veya sınır kontrollerinden geçmeye gerek kalmadan sınır ötesi seyahati sağlar. Şu anda 22 AB ülkesi dahil yaklaşık 420 milyon vatandaşı kapsamaktadır.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓