REKLAM

AB projesiyle restorasyonuna başlanan Karlıova'daki Kurşunlu camii müzeye dönüşüyor

Kurşunlu camii, restorasyon, müze, galeri,AB projesi, finanse,sanat galerisi,
     Restorasyonun ardından tarihi ve arkeolojik eserlerin sergileneceği açıklandı 📷İrina Şopova, BTA

Geçen yıl sonu, Filibe Temyiz Mahkemesi kararıyla Başmüftülükten Karlovo Belediyesi'ne iade edilen Kurşunlu camiinin restorasyon çalışmalarına bugün resmi törenle başlandı. Camii, taş anıtların ve arkeolojik bulguların sergilendiği müzeye dönüşecek. 


''Karlovo Belediyesinde turizm altyapısının korunması, restorasyonu ve teşhiri'' adlı  projeyi Avrupa Birliği finanse edecek. Kurşunlu Camiinin ve çevresindeki alanın komple yenilenmesini içeriyor. Belediye Başkanı Emil Kabaivanov, Kurşunlu Camii mülkiyetinin korunması için yaklaşık 9 yıllık hukuki mücadelenin sonuç vermesinin ardından projenin hayata geçeceğini söyledi.


1485 yılında inşa edilen camii, Bulgaristan'da Osmanlı döneminden kalma nadir eserlerden bir olup, ulusal öneme sahip bir kültür anıtı ilan edilmiştir. Kabaivanov, caminin Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAN) ve Ulusal Taşınmaz Kültürel Miras Enstitüsü uzmanları tarafından yürütülen araştırmada, 1. ve 2. Bulgar Devletlerine ait tarihi eserlerin ortaya çıkarıldığına iddia ederek, caminin inşasından yıllar önce, alanın bir tapınak yapılması için tahsis edildiğini belirtti. 


Ulusal Taşınmaz Kültürel Miras Enstitüsü'nden mimar ve aynı zamanda projenin yöneticisi Marinela Trifonova ise ibadethanenin bina yapılarını açığa çıkaracaklarını söyledi. Trifonova göre, caminin çerçeveler içinde hücresel duvar, taş ve tuğladan oluşan klasik bir yapıya sahip olduğunu varsayımında bulundu. Hatta camide bulunan nakışların ve ikincil sıvanın söküleceğini açıkladı.


Restorasyonun ardından bölgede bulunan tarihi ve arkeolojik eserlerin konumlandırılacağı bir müzeye dönüşüp, turistlerin uğrak yeri haline gelmeyi hedefleniyor.


Avrupa Birliği projesinde ayrıca, Klisura'daki Pavurcieva evinin ve Karlovo'daki Pateva mağazası (Türk hamamı) koruma ve restorasyon faaliyetlerini de içeriyor. Proje, Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu aracılığıyla Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen "Gelişen Bölgeler 2014-2020'' Programı kapsamında finanse edilmektedir. Toplam değeri 6 milyon 286 bin leva. Söz konusu projelerin Aralık 2023'te faaliyete geçmesi bekleniliyor.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓