REKLAM

Bulgaristan, yaklaşık 3 bin adet antik sikkeleri Türkiye'ye iade edecek



Kaptan Andreevo" sınır kapısında gümrük görevlileri tarafından kaçakçılığı durdurmak için düzenlenen operasyonda ele geçirilen 3 bine yakın antik bronz sikke Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılacak özel törenle teslim edilecek.


Teslim töreni yarın Burgaz Gümrükler Ajansı Bölge Müdürlüğü binasında yapılacak. Tarihi eserlerin iadesi , Bulgaristan Gümrükler Ajansı ve T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve  iki ülke diplomatik temsilcileri arasında üçlü bir protokolün imzalanmasının ardından gerçekleşecek. 


Sınırda el konulan 2.940 adet bronz antik sikkeler mahkeme kararıyla Bulgaristan devleti yararına el konulmuştu. 2018 yılında Bulgaristan'da yakalanan ve pek çoğu Pontus Kralı VI. Mithradates Dönemine ait 2940 sikke resmi törenle Türkiye'ye teslim edilecek. 


 Arkeolog ve meskûkât uzmanlarının değerlendirmesine göre , tarihi eserlerin hepsinin milattan önce birinci veya üçüncü yüzyıla ait olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti topraklarında bulunan antik Amisos (Samsun) kentinden toplu bir buluntu olduğunu ortaya koydu. 


Türkiye ile Bulgaristan arasında kültür varlığı kaçakçılığı ile mücadele alanındaki iş birliği anlaşması çerçevesinde tarihi eserler iade edilecek. 


Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓