REKLAM

Bulgaristan'da hükümet kurulamadı, erken seçime gidiliyor

Bulgar Sosyalist Partisi lideri beraberindeki parlamento grubuyla birlikte açıklamalarda bulundu

Bulgar Sosyalist Partisi'ne (BSP) verilen son kabine kurma yetkisi başarısız oldu. 


Parti lideri Korneliya Ninova 24 Ocak salı günü saat 10.00'da Cumhurbaşkanı Rumen Radev'e görevi iade edeceklerini açıkladı. Gün içinde BSP lideri Korneliya Ninova'nın daveti üzerine GERB, HÖH ve Bulgar Yükselişi partileri arasında mecliste düzenlenen liderler toplantısında anlaşma sağlanamadı.


GERB lideri Boyko Borisov, partisinin BSP'nin hükümet kurma  yetkisini desteklememe kararını ihlal edemeyeceğini söyledi. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) lideri Mustafa Karadayı ise mecliste partiler arasında diyalog eksikliği nedeniyle  gereksiz bir erken seçime doğru yol aldığını dile getirdi. Bulgar Yükselişi partisi lideri eski Başbakan Stefan Yanev de liderler toplantısının önemine değinerek gecikmiş bir karar olarak değerlendirdi 


6 ay öncesine kadar koalisyon ortakları olan Değişime Devam partisi ve Demokratik Bulgaristan ittifakı, BSP'nin bugünkü liderler toplantısı davetine katılmadı.


Bu durumda Cumhurbaşkanı Radev, parlamentoyu feshederek, erken seçim için tarih ilan edecek, bir sonraki hükümet kuruluncaya kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümeti oluşturacak. 


Erken seçimin mart sonu veya nisan ayı başında olması bekleniliyor.


Bulgar Sosyalist Partisi lideri Korneliya Ninova,

''Bugün koalisyon formülünden ve hükümetten bahsetmedik, ülke için önemli meselelerin nasıl çözüleceğini tartıştık. Bir hükümet üzerinde anlaşamazsak bile parlamentonun süresini uzatıp uzatmamamız ve bunu nasıl yapmamız gerektiğini tartıştık. Ancak davet ettiğimiz tüm partilerden sadece dördü katıldı, diğer ikisi katılmadı. Bu durumda bizden ne bekliyorsunuz, onların gelmeleri için yalvaralım mı?. Bundan sonra yetki cumhurbaşkanın elinde'' diye konuştu.

48. Millet Meclisi'nde kabine kurulamamasının sorumlusu kim olacağı sorusu üzerine Ninova, ''Bunu Bulgar halkı önümüzdeki seçimlerde değerlendirecek'' yanıtını verdi. 


Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓