REKLAM

Eski Zağra'daki Hamza Bey camiinin Başmüftülüğüne iadesi reddedildi

Eski Zağra'daki Hamza Bey camii FOTOĞRAF : haberbg.net 

Filibe Temyiz Mahkemesi, Eski Zağra'daki (Stara Zagora) Hamza Bey camiinin (Eski camii) mülkiyetini Başmüftülüğüne iadesini reddetti. Eski Zağra Bölge Mahkemesi önceki iade kararı üst mahkemeye itirazda bulunmuştu. 


Yargıçlar, dönemin Stara Zagora Müslüman Dini Belediyesi'nin, Hamza Bey camiinin ve üzerine inşa edildiği avlunun davacı Başmüftülüğünün belirttiği yasal gerekçelerle sahibi olduğuna dair tespit edilmediğini ve 09. 09. 1944 - 1989 yılları arasında elinden alındığını dolayısıyla yasal mülkiyet hak talebi bulunmadığı belirtildi.


Mahkeme ayrıca, mülkün yasadışı yollardan el konulsa bile, caminin önemli ölçüde statüsü değiştirildiğinden fiilen artık var olmadığını ve "Eski Camii"nin mimari statüsü 1927'den ulusal öneme sahip yüksek kültürel-tarihsel değere sahip yapı olduğuna kanaat getirdi.


"Mabet sadece Müslüman dinine değil, aynı zamanda Hıristiyan dinine de bağlıdır, çünkü temellerinde bir ortaçağ Hıristiyan kilisesinin parçaları bulunmuştur ve bu nedenle tüm Bulgar vatandaşlarının eğitim ve kültürel ihtiyaçlarını kalıcı olarak karşılamayı amaçlamaktadır. Kanuna göre, kamu devlet malı statüsünü haklı çıkaran ve genel kullanım içindir. Bu da iade yolunu imkansız kılar " denildi.


 Karar, nihai olmayıp iki tarafın da bir ay içinde Yargıtay nezdinde itiraz hakkı bulunuyor.



Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓