REKLAM

Mahkeme, Dupniçe’deki Ahmet Bey caminin mülkiyetine ilişkin iade talebini reddetti

Dubniçe'deki Ahmet Bey cami günümüzde sanat galerisi olarak kullanılıyor

Sofya’ya 50 km. uzaklıktaki Dupniçe’deki (Dubnitsa) Ahmet Bey camiinin Başmüftülüğünün vakıf mülkü olması hasebiyle, mülkiyetine ilişkin açılan iade talebi Köstendil Bölge Mahkemesi'nce reddedildi.


Şehrin en eski eserlerinden biri olup, 1573’te Ahmed Bey tarafından yaptırılan caminin vakıf mülkü olduğuna Başmüftülük gerekçe göstererek, iadesi için Dupniçe Belediyesi'ne dava açmıştı. Ancak  belediye idaresi, şehirde Müslüman olmadığı gerekçesiyle ve bu caminin temellerinde bir Hristiyan Kilisesi olduğunu iddia ederek iade talebine karşı itirazda bulundu. 


Sofya Müftülüğü ise duvardaki kitabenin sökülmüş ve yerine mermer levha konulduğunu, bu yapının eski bir dini ibadet ve kültür mekanı olduğunu savunuyor. Günümüzde sanat galerisi işlevi olarak faaliyet gösteriyor. 1968'de Ahmet Bey camii ve bahçesinde bulunan türbesi ile beraber milli kültür anıtı statüsü aldı. Camii önce hapishaneden, eğlence mekanına daha sonra da sanat galerisine dönüştü.



Mahkemeye göre , davacının yani Sofya Müftülüğünün mülkiyet hakkı olduğuna ve yasal veraset yoluyla elde edebileceği iddiasını, arazinin kamulaştırılması, müsadere edilmesi veya yasa dışı müsaderesine ilişkin delillerin bulunmadığını göz önünde bulundurarak iade talebinin reddetti.


Köstendil Bölge Mahkemesinin kararı, tutanakların her iki tarafa teslim edildiği tarihten itibaren iki hafta içinde Sofya İstinaf Mahkemesi nezdinde temyize tabidir.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓