REKLAM

Oto hırsızlık çetelerine eş zamanlı baskın: 40 gözaltı



Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, 5 ilde sokaklarda park halindeki otomobilleri çalan çete şebekelerin peşine düştü. Şüphelilerin çaldıkları otomobilleri Türkiye üzerinden başka ülkelere sahte belgelerle sattıkları ya da parçalayarak yedek parça haline getirdikleri tespit edildi.


Bulgaristan Ulusal Soruşturma Dairesi Müdürü Borislav Sarafov, düzenlediği basın toplantısında polis operasyonu kapsamında 40 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Sabahın erken saatlerinden itibaren Sofya, Varna,Pernik,Küstendil ve Dupnitsa illerinde ''oto cambazları'' adlı eş zamanlı operasyon başlatıldı. Gözaltına alınanlardan otuzu çete başları oldukları açıklandı.


ÖZEL BİR CİHAZLA KİLİDİ AÇIYORLAR


Şüphelilerin gece yarısı park halindeki otomobillerin kaputunu açtıktan sonra özel bir cihazla aracın beynini değiştirip kilit mekanizmasını kendi anahtarlarıyla eşleştirdikleri ve araçları bu yöntemle çaldıkları tespit edildi. Ardından on kişilik özel bir ekip, yaklaşık dört saat içinde bir otomobili parçalara ayırıp, daha sonra bu parçaları araba morglarına, ikinci el parça dükkanlarına satılıyor, lüks araç markaları ise sahte belge ve plakalarla Türkiye üzerinden başka ülkelere satılıyor. 

Oto hırsızlığı yapan çetelerin evlerine, araç morglarına ve ikinci el araç satış noktalarına baskın düzenlendi


Borislav Sarafov, kontak anahtarlarının şifrelerini değiştiren elektronik bir cihazın 60 bin leva değerinde olduğunu, bir Alman yapımı ''çalıntı kutu'' adı verilen söz konusu cihazın beş metreden bir tür sinyali yakalayıp klonlanmasına izin verdiğini açıkladı.


Cumhuriyet Başsavcı Sözcüsü Siyka Mileva, lüks araç dışında eski otomobilleri de çaldıklarını daha sonra sahiplerini şantaj ederek fidye istediklerini söyledi. Araba hırsızları kurbanın telefonunu bir şekilde bulup, otomobili para karşılığında iade etmeyi teklif ettikleri vakalar da olduğu belirtildi. Mileva, geçen yıl 2021'e göre 120 araba hırsızlığı davası yaşandığı,153 iddianame açıldığı, 154 kişi hüküm giydiğini, sadece biri beraat ettiğini bilgisini paylaştı.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓