REKLAM

Burgaz'da Bulgar-Türk İş Forumu düzenlendi



Burgaz'da düzenlenen Bulgar-Türk İş Forumu'nun açılış konuşmasını yapan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Teşvik Yürütme Ajansı Müdürü Dr. Boyko Takov, Türkiye'nin Bulgar üretimi için kilit bir rol oynayabileceğini kaydetti.


Dr. Boyko Takov,
''Bulgaristan ile Türkiye arasındaki mesafelerin ihmal edilebilecek kadar kısa olması, iki ülke arasındaki ikili iş ilişkilerinin geliştirilmesi için fırsatlar sunmaktadır. Her üretici, üretimini ihraç etmenin yanı sıra ithalata da ihtiyaç duyar. Her üreticinin makinelere, malzemelere ve başka ürünlere ihtiyacı vardır. Bu bağlamda Türkiye, Bulgar üretimi için kilit bir rol oynayabilir'' diye konuştu.

 Burgaz'daki Uluslararası Kongre Merkezi'nde düzenlenen foruma Türkiye'den ve Bulgaristan'dan bilgi ve iletişim teknolojileri, bulut ve mobil teknolojiler, oyun teknolojileri, fintech, siber güvenlik, dijital sağlık ve teknolojileri, tarım teknolojileri ve dijital tarım, yenilenebilir enerji, risk sermayesi, otomotiv yedek parçaları, inşaat ve yapı malzemeleri, teknik müşavirlik ve tüm sektörlerden yenilikçi ve start-up alanlarında ticaret yapan iş insanları işbirliği olanaklarını ele aldı.  Bulgar-Türk İş Forumu Bulgaristan KOBİ Ajansı ve BULTİŞAD iş birliğiyle düzenleniyor.



Yenilikçilik ve Büyüme Bakanı Aleksandır Pulev, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yüzde 30 daha artırmak için dört öncelik noktasından oluşan bir eylem planı hazırladıklarını açıkladı. Geçen yıl, iki ülke 7,3 milyar avroyu aşan ticaretle bu göstergede rekor seviyeye ulaştığını söyleyen Bakan Pulev,

''Türkiye, ekonomimiz için en öncelikli dış ticaret ortaklarından biridir. İthalatta yıllık bazda yüzde 50 büyüme kaydettik. Bu benzeri görülmemiş bir rekor. İhracat yıllık bazda yüzde 30 arttı. Türk tarafının Bulgaristan'daki doğrudan yatırımları 1 milyar avroya ulaştı. Bunlara dolaylı yatırımları da eklersek tutar 2,5 milyar avroyu buluyor. Halihazırda Bulgaristan'da 4.500'den fazla istihdam yaratan 2.200'ün üzerinde kayıtlı ve Türk sermayeli aktif şirket bulunmaktadır. Ülkemizde geçimini neredeyse tamamıyla Türk yatırımcıların sağladığı işlere güvenen belirli bölgeler var'' dedi.



🔺 Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Yenilikçilik ve Büyüme Bakanı Aleksandır Pulev ve BULTİŞAD Başkanı Burhan Nemutlu


Bugünkü iş forumu , Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Teşvik Yürütme Ajansı
tarafından düzenlenen ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Sofya Büyükelçiliği ve Bulgaristan-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte düzenlenen bir dizi etkinliğin devamı niteliğinde. Bulgar-Türk İş Forumun ilki Şubat başında İstanbul'da yapıldı. Bir sonraki iş forumu 9-11 Haziran tarihlerinde Bansko'da yapılacak.


Forumda konuşan Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Gazi Mustafa Kemal’in 1931 yılında söylediği “Türkiye ile Bulgaristan dost olarak kalmalıyız, Bulgaristan’a karşı olan Türkiye’ye de karşıdır.” şeklindeki sözlerini anımsattı. Sekizkök

Üç yıl Bulgaristan’da yaptığım görevimin süresi boyunca Atatürk’ün bu ifadesi farklı ortamlarda test edildiği ve bu testlere alın açıklığı ile şahit oldum. Kovid krizi, Ukrayna’nın işgali ve son olarak deprem vesilesiyle Bulgaristan’ın Türkiye’ye büyük bir dayanışma ve büyük bir sevgi ile yaklaştığına şahit oldukdedi.

Büyükelçi Sekizkök, Kahramanmaraş merkezli, 11 ili etkileyen 6 Şubat depreminden sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da yoğunlaştığını, Bulgaristan’ın deprem sonrası ilk yardıma koşan ülkelerin arasında yer aldığını kaydetti.

Türkiye ve Bulgaristan iş insanlarını birlikte çalışarak iki ülke arasındaki ticareti ve yatırımları daha da artırmaları gerektiğine işaret eden Sekizkök, bu girişimlerin iki ülke arasındaki ilişkilerde stratejik önem taşıdığına vurgu yaptı ve

 “Bu amaçla bütün devlet kurumlarla iş birliği içerisinde iş sektörümüze yardımcı olacağız” dedi.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓