REKLAM

Paskalya Bayramı öncesi Ukrayna'dan ithal edilen 2,5 milyon yumurta endişe yarattı

Ukrayna'dan ithal edilen yumurtalar ''yerli ürün'' diye mi piyasaya sürülecekti?

Kümes Hayvanları Yetiştiricileri Birliği Başkanı İvaylo Gılıbov, Paskalya Bayramı öncesi, sessiz sedasız son on gün içinde (9-19 Mart) Ukrayna ve Letonya'dan ithal edilen yumurtaları kamuoyuna duyurulmadan, ''yerli ürün'' etiketiyle piyasa sürülebileceği yönünde endişesini dile getirdi.



Bu açıklamanın ardından ancak, Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı (BABH), Ukrayna ve Letonya'dan 2 milyon 600 bin 200 yumurtanın ithal edildiğini doğruladı ve laboratuvar testi için yumurtalardan örnekler aldıkları ve sonuçların yarın açıklanacağı belirtildi. BABH açıklamasında , tüm gönderilerin beraberinde gerekli belgelerin ve veterinerlik sertifikalarının eşlik ettiğini ve AB'ye ithalatı onaylanmış menşei kanıtlanmış çiftliklerden olduğunu açıklandı. BABH yetkilileri, tüketicilere Bulgar çiftliklerinden gelen yumurtaları kabuk üzerindeki BG ile başlayan damgadan ayırt edebileceklerini hatırlattı.

''Ukrayna menşeli yumurtalara laboratuvar analiz raporları eşlik etmektedir. Bununla birlikte, Bulgar tüketiciler için yumurtaların güvenliğini sağlamak amacıyla BABH, Ukrayna menşeli yumurtalardan laboratuvar testleri için resmi kontrol altında numuneler almıştır (bunlar radyoaktif, ağır metaller, inhibitörler ve veteriner tıbbi ürün kalıntıları için test edilmiştir). Analizler BABH sisteminin bir devlet laboratuvarında gerçekleştirilmiştir'' denildi.

Kümes Hayvanları Yetiştiricileri Birliği Başkanı İvaylo Gılıbov, Bulgaristan’da günde 120’den fazla şirketin 4 milyon civarında yumurta üretme kapasitesine sahip olduğunu ve iç piyasada yumurta ve kümes hayvanı eti tüketimini karşıladığını söyledi. Gılıbov

''Bulgaristan'da günde ortalama 4 milyon yumurta üretiliyor. Bunlardan 1 milyon yumurta  ihraç ediliyor '' dedi.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓