REKLAM

Kırcaali'nin Velişani köyüne kurtlar dadandı, onlarca hayvan telef oldu

Aralık ayından bu yana köydeki yaklaşık 40 hayvan kurtların kurbanı oldu
Kırcaali'ye bağlı Velişani (Kabaağaç) köyü sakinlerinin başı son zamanlarda kurtlarla dertte. Kurtlar köyün içine kadar gelip ağıldaki inek, koyun ve keçileri telef etti.


Son olarak 4 gün önce, köyün yakınlarındaki bir koruda otlamaya bırakılan bir ineğin kurtlar tarafından saldırıya uğradı. Köyün muhtarı Sevim Salif'in verdiği bilgiye göre, sadece Nisan ayında 2 inek ile 10'dan fazla koyun ve keçinin kurtlar tarafından saldırıya uğradı ve hayvanlar telef oldu. Sevim Salif'in anlattığına göre, Aralık ayından bu yana köydeki yaklaşık 40 hayvan kurtların kurbanı oldu. 

🔺 Köyün muhtarı Sevim Salif

Muhtar, köydeki toplam 20 çiftçiden altısının sürüsünün etkilendiğini söyledi. Köyde tek geçim kaynağı olan hayvancılıkta toplamda yaklaşık 400 inek ve 250 koyun yetiştiriliyor.


 Yetkili kurum ve kuruluşlardan   destek istedi

Hatta köyde çobanın gözleri önünde bile kurtların saldırdığı anlara şahitlik etmiş. Muhtara göre, sorunun kısmi çözümü, köye dadanan kurtların avcılar tarafından vurulmasının yanı sıra, bu tür durumlarda avcı olan ve avlanma hakkı olan çobanların kullanabilecekleri bireysel atış izni olması gerekiyor. Köyün muhtarı Salif, Kırcaali'deki Devlet Av Çiftliği (DLS) "Jenda" ve Avcılık ve Balıkçılık Derneği'nden yardım istedi ve kendilerinden yasa çerçevesinde destek sözü aldı. 

Kırcaali Devlet Av Çiftliği (DLS) Jenda Müdürü Radoslav Boev, köy muhtarıyla irtibata geçtiğini,  içinde bulunduğumuz mevsimde, yasa yırtıcı hayvanların grup halinde avlanmasına izin vermediğini, ancak bireysel avlanma izinleri tüm yıl boyunca verilebildiğini aktardı. 2022/2023 av sezonu döneminde 7 kurt vurulduğunu, bunlardan 5'i köy yakınlarında avlanan iki avcı grup tarafından vurulduğunu belirtti. Radoslav Boev,

''Kurtlar ekosistemin bir parçasıdır ve av çiftliklerinin ve av gruplarının rolü popülasyonu düzenlemektir, yok etmek değil. Çünkü ekosistemde her hayvanın bir işlevi vardır. Bu yüzden nüfusu kontrol etmek için gerekeni yapıyoruz ama aynı zamanda çiftçilerin evcil hayvanlarının başıboş otlatılması konusunda daha sorumlu olmaları gerekiyor'' dedi.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓