REKLAM

Devlet üniversitelerinde öğrenim ücreti yüzde 45'a kadar artırılacak



Toplam 22 devlet yüksek öğretim kurumunda, 2023/2024 akademik yılı için öğrenci harç ücretleri ortalama %5'ten %45'e kadar, yani 50 levadan başlayıp 300 levaya kadar yükseliyor. 11 devlet üniversitesinde ise öğrenim ücreti mevcut akademik yılı gibi aynı kalacak.


Gelecek akademik yılı için başvuru ve öğrenim ücretlerinin onaylanması kararı, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında alındı. 

Hükümet, 2023/2024 akademik yılı için devlet yüksek öğretim kurumlarındaki öğrenim ücretinin ortalama miktarının 1.050 leva ve başvuru ücretinin 50 leva olmasına karar verdi. Devlet yükseköğretim kurumlarının ve bilim kuruluşlarının teklifi üzerine tam zamanlı ve yarı zamanlı öğrenim gören 143.950 öğrenci ve 4.050 doktora öğrencisinin ödeyeceği harçlar Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.


''Eğitim Bilimleri'' alanındaki bölümlerde okuyacak öğrenciler ortalama 780 leva, ''Sosyal Bilimler'' 750, ''Sosyal, ekonomik ve hukuk'' alanlarında 900 leva ödeyecek. "Doğa Bilimleri", "Matematik ve Bilişim" ve "Teknik Bilimler" alanlarındaki öğrenciler ortalama 870 leva ödeyecek. "Tarım Bilimleri ve Veterinerlik" 1000 leva, "Sağlık ve Spor" alanında 1.100, "Sanat" alanında ise 1.450 olacak.


Devlet yükseköğretim kurumlarındaki doktora öğrencileri için ortalama yıllık öğrenim ücreti 1.300 leva. Bulgar Bilimler Akademisi (BAN) ve bilimsel kuruluşlara yapılan başvurularda ortalama 40 leva tutarında ödenmesi gerekecek.

Geçici hükümette Eğitim ve Bilim Bakanı Saşo Panov, devlet yüksek öğretim kurumlarının finansmanının iki bileşenden oluştuğuna dikkat çekerek, buralarda okuyan öğrencilerin ücretlerinden toplanan gelirler ve devlet finansmanından sağlanan gelirler olduğunu söyledi.

''Kamu yükseköğretim kurumlarındaki başvuru ve öğrenim ücretlerinin belirlenmesine ilişkin olarak Bakanlar Kuruluna sunulan tekliflerin, yükseköğretim kurumlarından gelen tekliflere dayandığını vurgulamak isterim'' dedi.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓