REKLAM

Şair Recep Küpçü vefatının 47. yıldönümünde Burgaz'da anıldı

Recep Küpçü, anma programı, şiir dinletisi, Recep Küpçü Derneği, vefatının yıldönümü,

Bulgaristan Türklerinin efsaneleşmiş şairi Recep Küpçü, vefatının 47. yıldönümünde Burgaz Recep Küpçü Türk Kültür Derneği tarafından düzenlenen kültürel etkinlikle dün akşam Şairler Evi’nde anıldı. 


Ruen Belediyesine bağlı Topçiysko (Topçuköy ) köyündeki “Recep Küpçü” Okulu öğrencileri şairin şiirlerini okudular, İstanbul'dan etkinliğe gelen oğlu Erdinç Küpçü ile yazarlar Nihat Altınok ve İbrahim Kamberoğlu usta şairin hatıralarını anlattılar. Etkinlik vesilesiyle ayrıca Yahya Akbulut tarafından Varna Sabahattin Ali Kültür Derneği Başkanı Rüstem Aziz’in eserleri tanıtıldı. 


 Programa T.C. Burgaz Başkonsolosu Senem Güzel, Ruen Belediye Başkanı İsmail Osman, Burgas “Recep Küpçü” Türk Kültür Merkezi Başkanı Mücella Bilal ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bulgar edebiyat çevreleri ve aydınları tarafından da sayılıp sevilen Recep Küpçü, 42 yaşındayken 26 Nisan 1974 yılında Varna'da bir parkta ölü bulunmuş, o günden bugüne şüpheli ölüm nedeni aydınlatılmamıştır. Mezarı Burgaz'dadır.

🔺Topçuköy'deki “Recep Küpçü” ilköğretim okulu öğrencileri şairin şiirlerini okudular


Recep Küpçü kimdir?

Filibe'nin Kuklen köyünde (günümüzde kasaba) 1934 yılında dünyaya gelen Recep Küpçü, ilk ve orta öğrenimini köyünde tamamladıktan sonra Kırcaali'de Türk Öğretmen Okulu'na yazılır ve başarıyla tamamlar. Razgrad Öğretmen Okulu’nu bitirerek öğretmen olur. 1959-1960 öğretim yılında Bulgaristan’da Türk okullarının kapatılmasına ve Türk öğretmenlerin Bulgar okullarına tayin edilmesine karşı çıktığı için öğretmenlikten atılır. Bir süre döküm işçisi olarak çalışır, daha sonra Yeni Işık Gazetesi’nde muhabirlik yapar. Hayatının önemli bir kısmını eşinin memleketi Burgaz’da geçirir. Bilinen iki şiir kitabı, 1960’lı yıllarda yayımlanır: Ötesi Var (1963), Ötesi Düş Değil (1967).


Şiirleri:

  • Ötesi Var (Sofya, 1962)
  • Ötesi Düş Değil (Sofya, 1967)
  • Dostlarım, Yolcu Yolunda Gerek (Bulgarca, 1968)
  • Değişik Şiirler (1994)

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓