REKLAM

Sofya'da 5 ülke güvenli gaz arzı için 'Beşli Muhtıra' imzaladı



Sofya'da, Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Azerbaycan Cumurbaşkanı ilham Aliyev'in huzurunda Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya ve Azerbaycan, AB ve bölge için güvenli gaz arzı için 'Beşli Muhtıra' muhtıra imzalandı. 


Belgeye, Bulgaristan'ın geçici Enerji Bakanı Rosen Hristov, Romanya Enerji Bakanı Virgil Popescu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto,Slovakya Cumhuriyeti Ekonomi bakanı Karel Hirman ve Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov imzaladı.


Mutabakat muhtırası, Bulgaristan (Bulgartransgaz), Romanya (Transgaz), Macaristan (FGSZ), Slovakya (Eustream) gaz iletim sistemlerinin operatörleri ile Azerbaycan devlet petrol şirketi (SOCAR) arasında işbirliğini teşvik edecek bir anlaşmaya varmayı amaçlıyor.


Azerbaycan Cumhuriyeti sadece Bulgaristan'ın değil, Avrupa Birliği'nin de stratejik ortağı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Radev

''Bugün Sofya'da imzalanan mutabakat metnin, ortaklığımızı başarılı bir şekilde sağlamlaştırıyor ve yeni fırsatların doğmasına yol açacak. Bugünkü etkinliğin başarısının büyük ölçüde Bulgaristan ile Azerbaycan arasında uzun vadeli başarılı bir stratejik ortaklık olmasından kaynaklandığını söyleyebilirim. Son yıllarda özellikle enerji alanında yeni bir aşamada gelişmektedir. Cumhurbaşkanı Aliyev, ülkesinin güvenilir bir ticari ve ekonomik ortak olduğunu kanıtladı '' diye konuştu.

Rumen Radev'e göre, Bulgaristan'ın on yılı aşkın bir süre önce akdedilen ve küresel siyasi ve ekonomik değişimlere rağmen ülkenin sıkı sıkıya bağlı kaldığı bir sözleşme kapsamında bir yıldır Azerbaycan'dan güvenilir gaz tedarik etmesi bunun kanıtıdır.


Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ise Avrupa'da gaz tedarikinin çeşitlendirmesinde en iyi çözüm Azerbaycan'dan gaz ithal etmek olduğunu söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Bu belge, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve enerji güvenliğinin artırılması alanında atılan çok önemli bir adım oldu" diyerek, böylece Avrupa'da daha çok ülkeye daha büyük ve güvenli gaz tedarik edileceğini söyledi. 

Aliyev, "Ortak projemiz, devletlerimizin arasındaki yeni ilişkilerin düzeyini ve sahip olduğumuz siyasi diyaloğun dinamizmini ortaya koyuyor" ifadesini kullandı.

Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası Tevcih Töreni
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Devlet Başkanı Rumen Radev'in davetlisi olarak Bulgaristan'a ziyarette bulunuyor. Aliyev'in heyetinde Azerbaycan hükümetinin temsilcileri de yer alıyor. Bugünkü muhtırayı imzalama töreninin ardından iki cumhurbaşkanı, SOCAR'ın Sofya'daki ofisin resmi açılış törenine katılacak.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓