REKLAM

GERB'in Başbakan adayı Mariya Gabriel'e hükümet kurma görevi verildi

Gabriel'in güvenoyu alabilmek üzere meclisteki diğer siyasi güçlerle müzakereye başladı 📷 Asen Tonev

Bulgaristan'da siyasi kriz sürerken, parlamentonun en büyük grubu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinin lideri Boyko Borisov, başbakan adayı olarak Avrupa Birliği (AB) Komisyonu üyesi Mariya Gabriel'i göstereceklerini bildirdi.


Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından bugün kabine oluşturma görevini almadan evvel Borisov, öncesinde partisinin başbakan adayını açıklamıştı. Borisov, Parlamentoda yaptığı konuşmada, adaylarının AB Komisyonu'nda inovasyon, bilimsel araştırmalar ve kültürden sorumlu Gabriel olduğunu duyurdu. Boyko Borisov, Gabriel'in güvenoyu alabilmek üzere meclisteki diğer siyasi güçlerle müzakere yapacağını anlattı. Eğer kabine oluşturup meclisten güvenoyu alırsa, Bulgaristan'da ilk kadın başbakanı olacak.


Parlamentoda kritik destek sorunu Bulgaristan anayasasına göre, 240 üyeli parlamentoda kabinenin güvenoyu alabilmesi için en az 121 milletvekilinin desteğine ihtiyaç bulunuyor. Matematiksel olarak güçlü bir hükümet GERB ile meclisteki en büyük rakibi Değişime Devam – Demokratik Bulgaristan (PP-DB) ittifakı arasında kurulabilir. Ancak PP-DB, GERB partisinin kuracağı bir kabineye asla destek vermeyeceğini açıklamıştı. 


SİYASİ GÜÇLERLE LİDERLER DÜZEYİNDE MÜZAKERELERE BAŞLADI


Parlamentoda 36 üyesi bulunan ve üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi kabinede yer almak için müzakerelere hazır olduğunu bildirmişti. Mariya Gabriel Yeniden Doğuş (Vızrajdane) partisi dışında tüm partilerle liderler düzeyinde görüşmelere başladı. Bir yıl süreliğine görev alacak uzman kadrodan oluşan hükümet kurulmasını teklif etti. 


Siyasi uzmanlar, GERB'in oluşturacağı kabine konusunda karamsar değerlendirme yaparken, ülkenin kısa vadede yeniden erken seçime gidebileceğini belirtiyor. Bulgaristan'da son 2 yılda 5 kez erken genel seçimler için sandık başına gitmişti. Sonbaharda ise yerel seçimler yapılacak.


Kaynak: AA, HABERBG.NET

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓