HABERBG.NET|Bulgaristan haberleri

Bulgaristan'da Türklerin güçlü sesi

Razgrad'ın Caferler köyünde şehitlik anıtı yapıldı

 

REKLAM site haberleri ilk fotoğrafın altında

Пет години независимо Косово

Косово отбеляза петата годишнина от обявяването на независимостта си от Сърбия. По централния площад на Прищина преминаха в парад силите за сигурност на страната, президентката се обърна с послание по телевизията. Разбира се имаше и традиционен албански фолклор.

Под аплодисментите на хиляди хора Силите за сигурност на Косово дефилираха в неделя в центъра на Прищина, украсена със знамената на Косово и САЩ.
Макар Сърбия да продължава да не признава реалностите и го смята за част от територията си, под натиска на Брюксел между Белград и Прищина бяха постигнати редица споразумения за подобряване на всекидневния живот на 1,8 милиона жители на Косово.
Най-трудният и най-сложният проблем за уреждане е продължаващата подкрепа на Белград за сърбите в северно Косово, където те са мнозинство. Сърбия настоява за широка автономия на тези 40 хиляди сърби, а също и за 80-те хиляди други, пръснати в няколко анклава в южната част на територията.
Поредната среща на премиера на Сърбия Ивица Дачич и премиера на Косово Хашим Тачи ще бъде на 19 февруари в Брюксел, съобщи в петък говорител на главата на европейската дипломация Катрин Аштън.
Друг проблем е че пет години след обявяването на независимостта пътуването в чужбина се оказва трудна работа, тъй като само пет страни разрешават на косовските граждани да влизат без визи. И докато ЕС продължава да обсъжда евентуално решение в този смисъл, косовският премиер Хашим Тачи заяви че "ЕС се отнася към косоварите като към граждани втора категория".
Без място в Обединените нации - заради енергичната съпротива на Сърбия и на Русия, нейния главен съюзник, които не признават независимостта му - Косово не може да влезе в ООН и в съответните международни организации, включитерно и на Международната футболна федерация (ФИФА).
САЩ и редица западни страни признаха отдавна независимостта на Косово. Русия и други страни-членки на ЕС – не. България е в първата група. Правителството в Прищина изброи 96 страни, които признаха Косово за независима държава
Пет години след еуфорията от обявяването на независимостта икономиката обаче тъпче на едно място, обществото е проядено от корупция, а близо половината от 1,8 милионното население на страната е без работа.
В посланието си по телевизията за петата годишнина от независимостта на Косово президентката на страната Атифете Яхага подчерта, че днес Косово е "неоспорима и необратима реалност".

/БГНЕС

Site haberlerin en altında reklam