REKLAM

Пет години независимо Косово

Косово отбеляза петата годишнина от обявяването на независимостта си от Сърбия. По централния площад на Прищина преминаха в парад силите за сигурност на страната, президентката се обърна с послание по телевизията. Разбира се имаше и традиционен албански фолклор.

Под аплодисментите на хиляди хора Силите за сигурност на Косово дефилираха в неделя в центъра на Прищина, украсена със знамената на Косово и САЩ.
Макар Сърбия да продължава да не признава реалностите и го смята за част от територията си, под натиска на Брюксел между Белград и Прищина бяха постигнати редица споразумения за подобряване на всекидневния живот на 1,8 милиона жители на Косово.
Най-трудният и най-сложният проблем за уреждане е продължаващата подкрепа на Белград за сърбите в северно Косово, където те са мнозинство. Сърбия настоява за широка автономия на тези 40 хиляди сърби, а също и за 80-те хиляди други, пръснати в няколко анклава в южната част на територията.
Поредната среща на премиера на Сърбия Ивица Дачич и премиера на Косово Хашим Тачи ще бъде на 19 февруари в Брюксел, съобщи в петък говорител на главата на европейската дипломация Катрин Аштън.
Друг проблем е че пет години след обявяването на независимостта пътуването в чужбина се оказва трудна работа, тъй като само пет страни разрешават на косовските граждани да влизат без визи. И докато ЕС продължава да обсъжда евентуално решение в този смисъл, косовският премиер Хашим Тачи заяви че "ЕС се отнася към косоварите като към граждани втора категория".
Без място в Обединените нации - заради енергичната съпротива на Сърбия и на Русия, нейния главен съюзник, които не признават независимостта му - Косово не може да влезе в ООН и в съответните международни организации, включитерно и на Международната футболна федерация (ФИФА).
САЩ и редица западни страни признаха отдавна независимостта на Косово. Русия и други страни-членки на ЕС – не. България е в първата група. Правителството в Прищина изброи 96 страни, които признаха Косово за независима държава
Пет години след еуфорията от обявяването на независимостта икономиката обаче тъпче на едно място, обществото е проядено от корупция, а близо половината от 1,8 милионното население на страната е без работа.
В посланието си по телевизията за петата годишнина от независимостта на Косово президентката на страната Атифете Яхага подчерта, че днес Косово е "неоспорима и необратима реалност".

/БГНЕС

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓