REKLAM

Османските паметници в България чакат да бъдат съживени

Банята(турски хамам) срещу Ташкюпрю джамия е в развалини от пожара
през 2016 година. Снимка: Анадoлска агенция (АА)



Турската държавна телевизия TRT Haber публикува материал свързан с Османските паметници  в Пловдив.

България е домакин на важни паметници на културата на османското владичество. Въпреки това,унищожаването и нецелевата политика на ползване на тези сгради все още е в ход.

Османските паметници, допринасящи за обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г., очакват да бъдат съживени.Телевизията подчертава,че Османското изкуство, символ на толерантността и мултикултурализма в града, има голямо влияние върху тази титла.

През 1873 г. в Пловдив са отворени  24 джамии за поклонение, днес този брой е ограничен до две. Едната е известна още като Джумая джамия , а другата е джамията Имарет.

Джамията превърната на механа и ресторант

Ташкюпрю джамия в Пловдив е типичен пример за османски паметници, които са изтрити от историята. Джамията, построена през 16-ти век, не бе ремонтирана след земетресението през 1928 година. 


Дори промяната на режима през 1989 г., не донесе решение за реставрация, конфискуваната от комунистическия режим през 1944 г. джамия.

Ташкюпрю джамия , вместо да бъде върната на регионалното мюфтийство, е била дадена на двама български граждани по решение на съда и е било разрешено да се управлява като механа и ресторант.


Благодарение на настояването и протестите на регионалното мюфтийство, общината решава да премести ресторанта от джамията в градината.


                                            Кадър:TRT Haber и Bulgaristan Kral Müzik 

Банята(турски хамам) срещу Ташкюпрю джамия е в развалини от пожара през 2016 година. И тази сграда е използвана като магазин след края на комунистическата ера.

Гробището в квартал Хаджи Хасан

Друго османско наследство, разрушено в Пловдив, е гробището в квартал Хаджи Хасан.Очаква се гробището да се  ремонтира .
Мюсюлманите  в Пловдив сочат, че подписания протокол за възстановяване на гробището между община Пловдив и община Одрин показва, че българската страна не отговаря на изискванията.

Един от спорни сгради в Пловдив е Чифте баня от  16-ти век.Съдебният процес, който започна през 2014 г. за завръщането на банята на мюфтийсвото, беше мястото на нападенията на расистки групи.

HABERBG.NET

Bakan Kurtulmuş Sofya'da konuştu:Osmanlı eserleri restore edilmesi gerekiyor

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓