REKLAM

Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi yüzde 30 artışla 5,2 milyar avroya ulaştı

Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası, BULTİŞAD, Burhan Nemutlu, Ticaret Hacmi, Kapitan Andreevo TIR,

Bansko'da Türk-Bulgar İş Forumu'nun ilki  ''Yeşil ekonomiye geçişte sürdürülebilir ticaret ve ekonomik işbirliği fırsatları'' başlığı altında düzenlendi.


Forumda konuşma yapan Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) Başkanı Burhan Nemutlu, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmin 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 5,2 milyar avroya ulaştığını kaydetti.


Bulgaristan'ın Türkiye'ye ihracatı, 2020'de yaklaşık yüzde 18  artışla 2,1 milyar avroya ulaştı.


Türk şirketlerinin Bulgaristan'daki yatırımlarının çeşitli sektörlerde yaklaşık 2,5 milyar avroya ulaştığını söyleyen Burhan Nemutlu, en büyük Türk yatırımlarının cam ve porselen ticareti, metalurji, gıda, tekstil ve kimya sektörlerinin yanı sıra otel ve lojistik sektörlerinde olduğuna dikkat çekti.


''Bulgaristan'da Türkiye'den gelip de yatırım yapan 2200'den fazla kayıtlı şirket var. Sadece Şumen'de son beş yılda dört fabrika giderek daha büyüdü, binden fazla kişiye istihdam sağladı ve bölgenin çehresini değiştirdi" dedi.


BULTİŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Nemutlu, bu verilere rağmen iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin potansiyelinin henüz maksimum düzeyde kullanılmadığını belirterek,

''Bu nedenle, sivil ve bağımsız bir kuruluş olarak, sınırın her iki tarafında bu ilişkileri geliştirmek, güvene dayalı köprüler kurmak için çalışıyoruz'' dedi.


T.C. Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök burada yaptığı konuşmada,

''İhracatımızın yüzde 31'ini karayolu taşımacılığı ile gerçekleştirdiğimiz, yüzde 40'tan fazlasını AB ülkelerine yaptığımız ve her geçen gün artan ihracat hacmimiz göz önüne alındığında, Bulgaristan-Türkiye ekonomik ilişkilerin can damarı olan sınır kapılarımızdan bahsetmeden geçemeyeceğim. Kapitan Andreevo sınır  kapısında 170 saate kadar tırların beklediği olmuştu, Bulgar hükümetiyle birlikte sorunu aştık. Bu anın üstesinden geldik ama bu bizi yanıltmamalı, çünkü kurumsal ve yapısal adımlar atılmazsa ne yazık ki günlerimizi, hatta gecelerimizi gündelik krizlere çözüm aramak ve aramakla geçirmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.


Bansko'daki Türk-Bulgar İş Forumu, Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ,T.C. Sofya Büyükelçiliği, Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası, Bulgaristan Yatırım Ajansı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Teşvik Edilmesi Ajansı tarafından organize edildi.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓