REKLAM

Bulgaristan'da yine siyasi kriz: İTN partisi koalisyondan çekildi



"Böyle Bir Halk Var"- İTN lideri Slavi Trifonov , sosyal medya hesabından yaptığı videolu mesajında  ''Bugün itibariyle İTN bakanlarını geri çekiyorum ve bu koalisyona ve bu ızdırapa son veriyorum.'' dedi.


Trifonov, koalisyondan ayrılma nedeni olarak hükümetin Kuzey Makedonya'ya olan tutumu ve bütçede para kalmadığı gerekçesini gösterdi.


Bugün, kabinenin bütçe güncellenmesini görüştüğü sırada İTN kotasından olan 3 bakan toplantıyı terk etmişti. Trifonov, İTN milletvekillerinin sosyal önlemler ve insanların emekli maaşlarıyla ilgili maddeyi içeren bütçe güncellemesini destekleyeceklerini, ancak geri kalanını ''zararlı olduğu ve ülkeyi çöküşe götüreceği'' için desteklemeyeceklerini söyledi.


Başbakan'ın başka bir Dışişleri Bakanı daha var ve adının Vesela Çerneva olduğunu söyleyen Slavi Trifonov, 

''Başbakan, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin vetosunu kaldırma sözü verdi ve bunun gerçekleşmesi için mümkün olan her şeyi yapıyor. Kiril Petkov tek taraflı olarak imzalanan koalisyon anlaşmasını ihlal etti'' şeklinde konuştu.




BAŞBAKAN KİRİL PETKOV'DAN AÇIKLAMA


Başbakan Kiril Petkov Azınlık Hükümeti kurulmasını önerdi

Başbakan Kiril Petkov, düzenlenen basın toplantısında şöyle konuştu, ''Ellerimizi bükmektense azınlık hükümeti bu durumda daha iyi görünüyor '' dedi.


Bütçe güncellemesinin tartışıldığı bugünkü hükümet toplantısında, "Böyle Bir Halk Var" kotasından olan Bölgesel Kalkınma Bakanı Grozdan Karacov'un bakanlığın  bütçesinde 3,6 milyar leva ile benzeri görülmemiş bir artış istediğini açıkladı.

'' Bakan Karacov , son birkaç yıldır Boyko Raşkov tarafından suistimalleri nedeniyle soruşturma altına alan aynı şirketlere 3,6 milyar leva ödenmesini talep etti. Bu güncellemenin emekli maaşlarını artırmak, çalışan ailelere yardımcı olmak, benzin ve motorin fiyatlarını düşürmek ve ekmekte KDV'yi kaldırmak için yapıldığını söylediğimizde, onlar bunu kabul etmeyeceklerini, tam tersi bir yanıt aldık'' dedi.



İçişleri Bakanı Boyko Raşkov'un Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (KPKONPİ) başına getirilmesine İTN partisi karşı çıktığını da  ifade ederek,

''KPKONPİ'de ve yolsuzlukla mücadelede reform vaatlerimiz gerçekleşecek ve Bulgaristan'ı değiştirebilmemiz için bu kurumun başına Sayın Raşkov geçecek. Artık 6 aydır KPKONPİ kanun tasarısını değiştirilmesi için oyalanıyoruz. Anlaşmadılar, hazır değillermiş; daha tartışılması gerekmiş, yeniden tartışmanın zamanı geldi ve daha yarın tasarıyı meclise sunacağız'' diye konuştu.


Değişime Devam (PP) eş başkanı  ve Başbakan Kiril Petkov, hükümetin henüz düşmediğini söyledi. Başbakan, BSP ve Demokratik Bulgaristan tarafından temsil edilen diğer koalisyon ortaklarının kabineye verdikleri desteği yeniden teyit ettiklerini ve iktidarın meclisin yasama çalışmalarını sürdürmek için yalnızca 12 milletvekiline daha ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓