REKLAM

Razgrad Bölgesi, Kına Gecesi adetleri ile UNESCO 'Yaşayan İnsan Hazineleri'ne başvurdu

Razgrad Bölgesi, Kına Gecesi adetleri ile UNESCO programı kapsamında ve Kültür Bakanlığın 2008 yılından bu yana düzenlediği somut olmayan kültürel miras 'Bulgaristan'da Yaşayan İnsan Hazineleri' yarışmasına başvurdu.


 Loznitsa Belediyesine bağlı Veselina (Karagöz) köyündeki Hristo Botev-1931 Halk Kültür evi bünyesinde Türk Halk oyunları ve folklor ekibi, Kına Gecesi geleneğini sürdürüyor. Türk Halk türküleri ve dansları sanat yönetmeni ve koreografi doktoru Ayşe Recep  ve koreograf Alipi Alekov yönetiminde icra ediliyor. Hristo Botev-1931 Halk Kültür evi adaylık başvurusunda bulundu.




Razgrad Valisi Dragomir Zlatev'in adaylığı değerlendirmek üzere görevlendirdiği Bölgesel Uzmanlar Komitesi'nin çevrimiçi toplantısında Kına Gecesi adetleri ile 'Bulgaristan'da Yaşayan İnsan Hazineleri'ne başvurusu görüşüldü. 'Bulgaristan'da Yaşayan İnsan Hazineleri' adaylığını kazanan Kültür Bakanlığın Ulusal Envanteri'ne alınacak.


Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAN)’a bağlı Etnoloji ve Folklor Enstitüsü’nden bilim insanı Dr. Milena Lübenova Bölgesel Uzmanlar Komitesi'nin başkanı seçilirken, Razgrad Halk kültür evleri uzmanı Daniela Nedelçeva ve Ragrad Bölge Müzesi Müdür Yardımcısı Daniela Gançeva komite üyeleri oldu.


Yapılan sunum sırasında Dr. Lübenova, adaylığın güçlü yanları ve başarı şansı yüksek olduğuna vurgu yaparak, halk arasında canlandırıldığı ve unutulmuş bir gelenekler gibi sadece sahnede sergilenmediğine dikkat çekti. Hoşgörü ifadesi olarak ve Avrupa Birliği'nin kültürel çeşitlilik değerleriyle uyumlu başka bir etnik topluluğun geleneklerine de dikkat edilmesi de bir avantaj olarak görülüyor.

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓