REKLAM

48. Halk Meclisine giren milletvekilleri yemin ederek görevlerine başladı

Parlamentoda yer alan 240 milletvekili yemin etti 📷Hristo Kasabov, BTA

48. Halk Meclisi en yaşlı vekil GERB partisinden olan Vejdi Raşidov tarafından açıldı.


Açılış konuşması yapan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, siyasi istikrarsızlık döngüsünden çıkılması gerektiğine vurgu yaparak,  halkın düşük geliri, yol kazalarına sebep olan alkol ve uyuşturucu kullanımı olayları gibi acil sorunlara çözüm bulacak bir hükümet kurmanın gerektiğini söyledi. 2023 yılı bütçesinin yıl sonuna kadar  meclisten kabul edilmesi  için geçici hükümetin devlet bütçesine ilişkin yasa tasarısını parlamentoya sunacaklarını aktardı.


Desislava Atanasova (GERB-SDS Parlamento Grubu Başkanı) : ''Mecliste GERB-SDS koalisyonunun temeli birlik ve barış olacak ve burada anlaşma sağlayacağız, ülkemizde ise barış için çaba göstereceğiz. Mevcut parlamentodaki yapı hiç kimse için uygun değil, ancak yine de onu mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için her türlü çabayı göstermeli ve ülkeyi krizlerden çıkarmaya çalışmalıyız'' dedi.


Kiril Petkov (Değişime Devam partisi Eşbaşkanı) :  ''Bu Meclis'te Değişime Devam partisi bu sefer yapıcı ve öngörülebilir bir muhalefet olarak kaldığı yerden devam edecek. Uzun soluklu siyaset anlayışına bir son vermenin zamanı geldi. Şimdi sadece siyaset konuşma zamanı değil, söz verdiğimiz vaatlerin tutulması zamanı geldi. Bulgaristan vatandaşlarının birleşmesinin zamanı geldi, ancak  gizli kapaklı ve özel çıkarlara dayalı değil, ilkeli kararlara dayalı olarak'' diye konuştu.


Mustafa Karadayı (HÖH lideri) :  ''Tüm siyasetçilerin ve devlet kurumlarının temel görevi, diyalog eksikliği sorununu zamanında çözmek, böylece önümüze çıkan zorluklara cevap verebilelim. Biz HÖH olarak seçmenlerimizin ve tüm toplumun önünde dürüstüz, vatandaşlar adına diyaloğa hazırız. Bizler bunu zamanla kanıtladık, uzun vadeli düşünebileceğimizi kanıtladık. Bu aynı zamanda politikacıların zorunlu tavizler yoluyla doğru çözümleri bulması için bir koşuldur'' dedi.


Kostadin Kostadinov (Yeniden Doğuş partisi lideri) :  ''Parlamentodaki Avrupa-Atlantik çoğunluğu tarafından  çizilen senaryoda Bulgaristan'ın Ukrayna'daki savaşa dahil edilmesini ve Bulgaristan'ın ateş çemberi olmasına kim durduracak?. Bulgar levasını kim tutacak ve euro ile değiştirilmesine izin vermeyecek?. Onlarca yıl önce Bulgar devletinin  alınmış özgürlüğünü ve bağımsızlığını kim geri verecek? Özgürlüğü köleliğe tercih eden Bulgar halkından başka kimse yoktur. Partimiz bu kurtuluşun gerçekleşmesi için halkın elindeki araçtır'' diye konuştu.



Korneliya Ninova (Bulgar Sosyalist Partisi lideri) : ''Bugün de, partiler değil, biz kurumlar, krizlerle başa çıkıp çıkamayacağımıza, Bulgaristan'ın kalkınması için ufuk ve Bulgar halkına güvenlik ve esenlik sağlayıp sağlayamayacağımıza cevap vermeliyiz. BSP'nin hızlı çözümleri var ve bunlar tavan fiyat uygulanması, gelir artışı, enerji yoksullarına devlet desteği. Bu nedenle ilgili yasa tasarılarını meclise sunacağız. Daha önce bu önlemleri piyasa karşıtı olarak reddeden diğer partilerden meslektaşlarımızın da bugün bu paketlerin gerektiğine kabul ediyorlar'' dedi.



Hristo İvanov (Demokratik Bulgaristan Eşbaşkanı) : ''Ülkenin kalkınması yönünde taviz vermeyeceğiz. Güvenlik, adalet ve büyüme öncelikleri konusunda kararlı olacağız, böylece sorunları derinlemesine çözebilecek bir yönetimin olmasını sağlayacaktır'' diye konuştu. Bu 18 ay içinde dördüncü parlamento olduğuna dikkat çekerek, Bulgaristan siyasal tarihinde "kesinlikle benzeri görülmemiş" bir durum olarak nitelendirdi.


Stefan Yanev (Bulgar Yükselişi koalisyonu) : ''Bulgar halkı bizi buraya 48. Halk Meclisinde kendimizle ilgilenmek veya  parti egoizmi sergilemeye göndermedi, aksine Bulgaristan vatandaşlarının, işletmelerin, enflasyonun, hayat pahalılığa çözüm bulmaya gönderdi'' dedi.



İLK OTURUMDA MECLİS BAŞKANI SEÇİLEMEDİ


Mecliste temsil edilen 7 partinin 5'i başkanlık için aday gösterirken adayların hiçbiri genel oturuma katılan milletvekillerinden salt çoğunlukla oy desteği alamadı. Bu sebeple oturumun yarın saat 10.00'da devam edilmesine karar verildi. Parlamento'nun ilk oturumunun geçici başkanlığını meclisin en yaşlı üyesi olan Türk kökenli milletvekili Vejdi Raşidov yaptı.


Meclis başkanlığına aday olan isimler şöyle:

Rosen Jelyazkov - GERB SDS koalisyonu
Nikola Minçev - Değişime Devam
Yordan Tsonev - HÖH
Petır Petrov - Yeniden Doğuş
Kristian Vigenin - Bulgar Sosyalist Partisi




48. Halk Meclisi'nin ilk açılış oturumunu Vejdi Raşdov yaptı 📷 Vladimir Şokov

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓